Motion – 2006 / 13

År: 2006
Nummer: 13
Motionsställare: Helena Rodin, hyresmedlem i Kraghandsken

Om byte av maskinutrustning i kök

1 Bakgrund
Sedan januari 1999 hyr jag lägenheten nr 5 (4 rok) i kv. Kraghandsken i Fruängen. Husen är byggda 1990. Sedan dess har kyl, frys och spis inte bytts, i vart fall inte i denna lägenhet. Utvecklingen av dessa produkter har sedan dess varit avsevärd.

Jag har sedan några år tillbaka haft problem med att få en vettig temperatur i kylskåpet. Problemen har varit särskilt påtagliga under varma somrar. De har också varit påtagliga vid storhelger och när vi har haft många gäster. Av skäl som lätt förstås har vi då haft mycket mat och dryck i skåpet. För att få en lämplig temperatur i nederdelen har det varit nödvändigt att höja termostatnivån. Det har lett till att vissa produkter, bl.a. mjölk och kokta ägg som stått högst upp, frusit. Varma sommardagar har det bubblat i systemet och det har runnit kondensvatten på golvet under skåpet. Ett termostatbyte innebar en viss förbättring men i grunden kvarstår den dåliga temperaturregleringen.

Frysskåpet blir ganska fort frostbemängt om man, som vi, använder och öppnar det ganska ofta. Den främsta orsaken härtill torde vara att hyllorna är öppna och inte, som i moderna skåp, försedda med luckor.

Jag har varit i kontakt med SKB:s lägenhetsavdelning ang. möjligheten att få kyl och frys utbytta. Jag har emellertid fått besked att byte sker först vid totalhaveri på något av skåpen. Någon plan för byten med hänsyn till ålder m.m. finns inte.

På fråga om jag för egna medel kan köpa ny kyl och frys fick jag besked att då ansvarar SKB inte för ev. reparationer efter garantitidens utgång. Om jag senare ev. flyttar och efterföljande hyresgäst inte vill åta sig detta ansvar är jag i princip skyldig att behålla och förvara de gamla skåpen och låta återinstallera dem. Anledningen är såvitt jag förstår att SKB inte vill ha reservdelar för enklare reparationer till alltför många fabrikat och modeller.

Möjligheten för hyresgästerna att välja produkter inom detta område som bättre motsvarar deras önskemål i fråga om bl.a. kyl- och frysskåpens volym är således i praktiken obefintliga.

2 Miljöaspekter m.m.
I sitt utlåtande över motion nr 14 (om anskaffande av miljöfordon) till 2005 års föreningsstämma har styrelsen lämnat en utförlig redogörelse för SKB:s miljöpolicy som lades fast senast 2002. Ledorden är att ”SKB skall främja en hållbar utveckling så att både vi och kommande generationer skall kunna leva och bo i en god miljö.” Vidare innebär policyn att ”SKB tar ett övergripande förvaltaransvar och arbetar med ständiga förbättringar inom fastighetsskötsel och byggande.”

Det är förvisso en berömvärd och högst ambitiös målsättning, helt i överensstämmelse med av regering och riksdag uppsatta mål för miljöpolitiken. Jag anser emellertid att SKB inte i alla avseenden lever upp till denna målsättning med den inställning man intar till byte och förnyelse av kyl, frys och spis. Utvecklingen av dessa produkter har såvitt jag kan bedöma varit avsevärd sedan 1990. Jag utgår ifrån att dagens kyl- och frysskåp, särskilt de som har energiklass A, har en avsevärt lägre energiförbrukning än den utrustning som finns i min lägenhet. Utan att ha ha närmare kunskap därom antar jag att även nya spisar med keramikhällar och varmluftsugn är energisnålare än befintliga spisar i våra lägenheter i kv. Kraghandsken. På aggregerad nivå borde utbyte i snabbare takt än för närvarande, inbegripet en mera flexibel attityd gentemot de hyresgäster som själva är beredda att bekosta byten, leda till icke föraktliga energibesparingar till gagn för oss alla.

Jag efterlyser således att SKB intar en inställning i denna fråga som är mera konsistent med den antagna miljöpolicyn. I dagsläget anser jag inte att jag i detta avseende har den höga boendestandard som i övrigt är kännetecknande för SKB:s lägenhetsbestånd. SKB:s redovisade inställning i detta avseende står enligt min mening inte heller i överensstämmelse med det medinflytande för hyresgästerna som är en bärande grundtanke i SKB:s verksamhet.

3 Förslag
Med hänvisning till redogörelsen ovan föreslår jag att 2006 års föreningsstämma beslutar att

  • Uppdra åt SKB att utarbeta riktlinjer för utbyte av kyl, frys och spis i äldre lägenheter till energisnålare produkter – i överensstämmelse med den antagna miljöpolicyn. Hyresgäster som önskar byta till större kyl och frys eller en mer påkostad spis skall kunna göra det mot hyrestillägg.
  • Hyresgäster som på egen bekostnad byter angiven köksutrustning skall inte diskrimineras vid framtida reparationer och själva åläggas att bekosta dem; detta bör inte utgöra något problem vad gäller reservdelshållning m.m. om man begränsar urvalet av fabrikat som får inköpas till de stora och kända.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Motionären efterlyser riktlinjer för utbyte av kyl, frys och spis i äldre lägenheter, som överensstämmer med antagen miljöpolicy. I slutet av 1980 talet upphörde SKB med så kallade generella utbyten av vitvaror. Konsekvensen av generella utbyten var att även väl fungerande enheter byttes, vilket kan anses vara kapitalförstörelse och ej i linje med dagens miljöpolicy.

För att möta efterfrågan och kravet på mer miljö- och energisnåla vitvaror har SKB höjt medelstilldelningen från 1 725 tkr år 2000 till 3 600 tkr i 2006 års budget. Utbytet sker dock individuellt när produkten nått sin tekniska livslängd.

Motionären önskar också att hyresmedlemmarna ska kunna byta till större kyl/frys eller en mer påkostad spis.

Här hänvisar styrelsen till de tillvalsalternativ som idag erbjuds inom SKB, d v s att man vid ”åldersbyte” kan ersätta en kyl/sval med kyl/frys samt att ordinarie plattspis kan bytas mot tre olika tillvalsspisar med glaskeramikhäll och varmluftsugn. Det finns idag inga planer på att ytterligare utöka möjligheten till utbyte av övriga kyl/frys produkter.

Motionären önskar slutligen också att hyresmedlemmar på egen bekostnad ska kunna byta kyl, frys och spis och att SKB då skulle överta underhållsansvaret. För att ha rimliga möjligheter att med egen personal serva och reparera kyl, frys och spisar har SKB valt att har samma fabrikat, med så likartade produkter som möjligt. Så länge man håller sig till dessa finns inget hinder att hyresmedlemmen själv, på egen bekostnad, byter upp sig till nyare produkter.

Styrelsen föreslår fullmäktige

att anse motionen besvarad med vad som här har redovisats.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade, utan diskussion, att anse motionen besvarad med vad som redovisats i styrelsens utlåtande.