Motion – 2012 / 58

År: 2012
Nummer: 58
Motionsställare: Kvartersrådet i Vårberg

Om bortre gräns favseende hyrestillägg för säkerhetsdörr

Idag finns ingen gräns för hur länge hyrestillägget för en säkerhetsdörr tas ut, men för tex tillval: spis med glashäll och varmluftsugn, så är gränsen satt vid fem år.

 

Varför?

 

Investeringen är jämförbar i storlek, dock tas ingen engångssumma ut vid beställningstillfället. Tillägget är dock högre för säkerhetsdörr. Värdet på fastigheten ökar, fler kommer att införskaffa säkerhetsdörr.

 

Attraktionskraften för lägenheter med säkerhetsdörr ökar

 

Inbrottsrisken minskar

 

Ett mycket tryggare boende, 0:- i självrisk, om det mot förmodan blir inbrott ändå, detta är en stor medlemstrygghet, då samhället upplevs som mer otryggt idag. Allt som förstärker tryggheten är nödvändigt och fler är rädda för att få inbrott och sitt liv raserat.

 

Även brandrisken minskar, om det finns ordentliga dörrar, boendet upplevs dessutom som tystare och varmare inomhus, då säkerhetsdörrarna är isolerade till skillnad från originaldörren.

 

Det finns alltså bara medlemsfördelar med denna tidsgräns. Dörr måste finnas (likaså spis) men det behövs i princip inget underhåll av dörren.

 

Vi vill

 

att stämman anpassar tidsrymden för detta tillval med säkerhetsdörr

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Säkerhet i SKBs bostadsområden och lägenheter är viktigt. Vad gäller lägenheternas dörrar är SKBs lägenheter utrustade med väl fungerande ytterdörrar. Är man inte nöjd med den befintliga dörr som finns erbjuder SKB sina hyresmedlemmar att när som helst byta ut dörren mot en s k säkerhetsdörr. Eftersom det handlar om att byta ut en fungerande komponent i fastigheten får hyresmedlemmen erlägga föreningens självkostnader för detta. Kostnaden för inköp och installation av en säkerhetsdörr uppgår idag till ca 15 000 -20 000 kronor beroende på dörr- och lägenhetstyp. Säkerhetsdörren blir genom installationen ett fastighetstillbehör. Totalkostnaden för säkerhetsdörren slås ut genom en tillsvidarekapitalisering och omräknas till ett månatligt belopp som blir det hyrestillägg hyresmedlemmen får erlägga. Hyrestillägget uppgår för närvarande till 100 kronor i månaden. Detta månadsbelopp motsvarar således den totala kostnaden för inköp och installation. Eftersom säkerhetsdörren till sin karaktär är ett fastighetstillbehör som har en ”evig” livslängd och som kommer alla framtida hyresmedlemmar till nytta är det rimligt att kostnaden tas ut på hyran och betalas även av framtida hyresmedlemmar.

 

Vad gäller byte av spis sker detta när den gamla tjänat ut. Normalt sett monterar då SKB in en ny standardspis utan kostnad för hyresmedlemmen. Om hyresmedlemmen vill ha en spis med högre standard är detta möjligt om hyresmedlemmen erlägger merkostnaden för detta. Merkostnaden tas ut som ett hyrestillägg under fem år. Att merkostnaden utgår endast under begränsad tid beror på att en spis idag har en livslängd som är kort i jämförelse med än en säkerhetsdörr. När den nya spisen tjänat ut ersätts den med en standardspis. Om den hyresmedlem som då bor i lägenheten återigen vill ha en spis med högre standard får ett nytt tillval göras med ett nytt hyrestillägg. Det är rimligt att den som beslutar om sådant begränsat tillval snabbt betalar av detta och att kommande hyresmedlemmar inte drabbas av högre kostnader för den tillfälliga standardhöjningen.

 

Sättet att beräkna hyrestillägget för en säkerhetsdörr är gemensamt för bostadsbranschen. Samma beräkningsmetod används av allmännyttan och privata fastighetsägare.

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

 

att anse motionen besvarad.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag

 

att anse motionen besvarad.