Motion – 2012 / 44

År: 2012
Nummer: 44
Motionsställare: Hannele Rautio, hyresmedlem Kartagos Backe

Om balkongkomplettering

Vi som bor i Kv. Kartagos Backe har fått svara på en enkät angående balkongkomplettering i vårt kvarter.

 

Förslaget har tydligen initierats av några boende som önskar sig en balkong. Visst kan det vara trevligt med en balkong men man vet ju redan när man söker en lägenhet vilken standard den har. I det läget väljer man ju efter sina prioriteringar – och inte minst med utgångspunkt av vilken kötid man har! När det gäller innerstadslägenheter verkar de vara attraktiva även utan balkong med tanke på att det är flera hundra sökanden till varje lägenhet och det som regel krävs mer en trettio års kötid. Det är oftast annat som prioriteras, som t.ex. centralt läge och ofta lägre hyror än t.ex. i nybyggda lägenheter. Balkonger finns det ju gått om i SKB:s övriga bestånd.

 

Det känns nästan som ett hån mot alla de tiotusentals som köar för en lägenhet men som tyvärr knappast har någon chans att få en. Att i det läget göra attraktiva lägenheter ännu attraktivare – och även dyrare för all framtid – gagnar inte medlemskollektivet. Det känns som mycket mer angeläget att det byggs nya lägenheter så att fler har i alla fall lite större förhoppning att någon gång lyckas få en lägenhet. Sedan får varje medlem själv prioritera vad som känns viktigast.

Tillbyggda balkonger skulle även förfula fasaderna i gamla byggnader.

 

Förslaget till finansiering, hyreshöjning på 700-800 kr i månaden torde inte räcka. Hur finansieras resten, t.ex. räntekostnaderna under byggnadstiden? Är det andra hyresgäster som ska stå för den kostnaden? I dagsläget kan man ju inte ens ”byta upp” sig till en nyare, energisnålare spis annat än när det enligt underhållsplanen är dags. Och även då måste man själv stå för en engångskostnad.

 

Jag föreslår

 

– Att styrelsen öppet redovisar kostnaden för vad sådana här kompletteringar kostar och hur byggnationen kommer att finansieras och hur det påverkar andra hyresgäster ekonomiskt.

– Att motsvarande förändringar i befintligt bestånd enbart ska initieras av SKB när SKB anser det motiverat med tanke på omständigheterna, t.ex. om det är svårt att hyra ut lägenheter i ett visst område.

– Att SKB avstår från onödiga fördyrande investeringar.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motionerna 44, 45 och 46

Balkonger som tillval har förekommit några gånger i SKB, bl a efter beslut av föreningsstämman. Förutsättningen för att ordna nya balkonger i efterhand till lägenheter som tidigare saknat balkonger, är att bygglov kan erhållas, att alla hyresmedlemmar som berörts har velat detta samt att hela kostnaden betalas av dem som berörs. Frågan kanaliseras via kvartersrådet i respektive fastighet och när tillräckligt många intressenter finns undersöker SKB möjligheten att utföra bygget av nya balkonger.

 

Att installera balkonger i efterhand är dyrare än att göra det direkt i samband med ursprungligt byggande. Balkongerna kan också göras både större eller mindre än andra eventuella balkonger i området och estetiska värden måste beaktas. Beräkningen av hyran för detta tillval baseras på en kalkyl där kostnaden fördelas ut på lång tid och tillvalet läggs in i grundhyran. Beräkningen syftar till att föreningen ska få full täckning för sina kostnader. De som berörs av en balkongkomplettering har att ta ställning till om man tycker det är värt hyreshöjningen eller inte. SKB upphandlar entreprenadarbetena i konkurrens och kan komma att samordna flera objekt för att erhålla rätt kvalitet till rätt pris.

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

 

att anse motionerna besvarade.

 

Beslut

Styrelsen hade avgivit ett samlat utlåtande över motionerna nr 44-46.

 

Föreningsstämman beslutade utan diskussion i enlighet med styrelsens förslag

 

att anse motionerna besvarade