Motion – 2006 / 11

År: 2006
Nummer: 11
Motionsställare: Bertil Nyman, fullmäktigesuppleant för köande medlemmar

Om halverad energiåtgång för nybyggda flerbostadshus

Vid SKB:s höstkonferens den 19 november 2005 uttryckte SKB:s VD Henrik Bromfält oro över de ökade energikostnaderna i SKB:s fastigheter. Med energikostnader menas i denna motion kostnader för värme, varmvatten och el (drift plus hushåll). Motionen avser de möjligheter som finns idag att minska energianvändningen i kommande hus.

Tidigare har i princip all nyproduktion av bostäder byggts enligt de byggnormer, som myndigheterna har beslutat. Dessa normer har skärpts några gånger sedan den första energikrisen 1973. Energiåtgången för köpt energi är idag för nybyggda flerbostadshus vanligen 120-150 kwh/m2 och år. Värdena kan variera en hel del bl a beroende på arkitektur, teknik, soilinstrålning på fasader, lägenhetsstorlekar och boendevanor.

Inom småhussektorn har det dock under senare år gjorts en hel del byggen med mer energiåtgärder än vad byggnormen kräver, som t ex ett mer isolerat klimatskal, bättre fönster, färre köldbryggor och bättre värmeåtervinning ur ventilationsluften. Det mest kända exemplet är de radhus, som byggts i Lindås Park utanför Göteborg. Där har man i genomsnitt nått 63 kwh/m2 och år, men då har man även använt solfångare för varmvatten. Allt är beprövad teknik.

I en F&U-rapport 2005 framtagen gemensamt av NCC och White arkitekter, som har finansierats av bl a Statens Energimyndighet, har visats att möjligheten att bygga energisnåla flerbostadshus är lika goda som för småhus. 

Bostäderna kommer normalt i dessa hus att värmas upp av instrålad solvärme, hushållsapparater, belysning och de boende själva. Inga traditionella radiatorer behövs. Vid extrem kyla eller om lägenheten står tom en längre tid kan extra värme behövas. Det kan t ex ske genom att:
– ett värmebatteri är monterat i ventilationssystemet
– en mindre el-radiator är placerad under alla fönster

Totalt krävs ca 600 watt i tillskottsvärme för en lägenhet om 3-4 rum.

De kriterier som ur förvaltarperspektiv bedöms som angelägna att uppfylla gäller framför allt inneklimat och installationslösningar. Det är viktigt att innetemperaturen kan hållas på en jämn nivå och att de boende har möjlighet att påverka temperaturnivån i lägenheterna.

Totalt bedöms energiåtgången för köpt energi bli ca 75 kwh/m2 och år. Om varmvattnet produceras med solfångare eller om varmvattnet mäts per lägenhet bör värdet reduceras ytterligare. Finnvedabostäder i Värnamo bygger f n ett flerbostadsprojekt om 40 lägenheter enligt ovanstående koncept.

Rapportens ekonomiska analys visar att återbetalningstiden för den ökade investeringen är 8-15 år beroende på projektets förutsättningar och vilket alternativ som väljs. Det torde dessutom finnas möjlighet att få bidrag till merinvesteringarn från det statliga stödet i klimatinvesteringsprogrammet (Klimp) och /eller annat statligt stöd.

Jag är övertygad om att framtidens bostäder kommer att drabbas av än högre energiavgifter än idag. Fokus i nyproduktionen skall vara att välja konstruktionslösningar och installationssystem, som ger lägsta livscykelkostnad i stället för lägsta investeringskostnad. Detta gör att om ovanstående koncept genomförs blir merinvesteringen lönsam efter ca 10 år och därefter under hela husets livslängd, kanske 100 år till. Detta till glädje för både SKB och de boende! Samt även för miljön!
Jag föreslår

att stämman beslutar att SKB skall verka för nyproduktion av bostäder enligt ovanstående riktlinjer, först med utredningar och därefter med projektering och produktion. Det första projektet bör kunna ha en byggstart våren 2008.

Referenser:
– Lindås Park: http://www.husutanvarmesystem.se
– F&U-rapport, tidningsartikel i Väg- och Vattenbyggaren nr 5 – 2005
– Värnamo: http://www.oxtorget.se

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Motionären tar upp en av de viktigaste frågorna som bostads- och fastighetsbranschen har att hantera, nämligen att minska energiförbrukningen i våra bostäder. SKB arbetar systematiskt med att minska energiåtgången genom att årligen sätta mål för använd mängd energi. Bland de åtgärder som görs kan nämnas installation av värmepumpar, återvinningsaggregat, tilläggsisolering, m m. Arbetet redovisas i miljöprogram och miljöplan. Avstämning av miljöplanen för 2005 finns redovisat under särskild rubrik i årsredovisningen.

Vid nyproduktion gäller de krav som Stockholms stad ställer i sitt program för miljöanpassat byggande. Målet för energiförbrukning är där satt till 125- 140 kwh/m?BRA fjärrvärme och el. Redan detta krav är svårt att klara för den typ av produktion som är aktuell för SKBs del. SKB arbetar med att åstadkomma så låg energiförbrukning som möjligt utifrån de förutsättningar som gäller för varje enskilt projekt. Förutom de spjutspetsprojekt och den FoU-rapport som motionären hänvisar till finns även fullskaleprov med energisnåla flerbostadshus i Hammarby Sjöstad som snart kommer att utvärderas.

SKB följer med intresse alla de rön och idéer som finns inom området samt använder de lösningar och den nya teknik som successivt kommer fram. I SKBs kommande projekt ställs många krav vad gäller energieffektivitet, buller, arkitektur, ljus, anpassning i miljön, m m. Vid planering av bostadsprojekt gäller det därför att ha ett helhetstänkande med en klok avvägning mellan alla dessa krav liksom en balans mellan investeringsutgifter och framtida driftkostnader. Energifrågan är ett av de områden som SKB kommer att prioritera högt i framtiden vilket är i linje med motionärens önskemål.

Styrelsen föreslår fullmäktige

att anse motionen besvarad med vad som här redovisats.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade utan diskussion att anse motionen besvarad med vad som redovisats i styrelsens utlåtande.