Motion – 2012 / 25

År: 2012
Nummer: 25
Motionsställare: Monica Odén-Berggren, fullmäktigsuppleant för köande, ledamot i hyresutskottet

Om Utvecklingsutskott – ett nytt arbetsutskott till fullmäktige

Bakgrunden och motiveringen till att inrätta ett utvecklingsutskott till fullmäktige, dvs. till medlemmarna i SKB finns i min motion 9, 2011. Jag bemöter här styrelsens utlåtande till motion nr 9, 2011.

 

Mötesverksamheten i SKB består till 99 % av ensidig information från SKB personal; från dem som är anställda för att förvalta SKB föreningens tillgångar och fastigheter. Denna ensidiga information till medlemmarna består bl. a av dyrköpta föreläsningar om bl. a arkitektur och stadsbyggnad. Jag utesluter här den s.k. föreningsskolan. I vissa kvartersråd finns givetvis ett livligare utbyte och diskussion mellan de boende. Enligt mycket säker information från kvartersråd, som jag har, kan endast en öppen diskussion ske när varken anställd personal eller styrelseledamöter är närvarande. Majoriteten (ca 55000 läskunniga vuxna personer) av medlemmarna i SKB är köande medlemmar som inte har något som helst forum för diskussioner och meningsutbyte i demokratisk mening. Med det senare menar jag att dessa diskussioner och meningsutbyten ska ske utan trakasserier mot någon medlem eller hot om uteslutning. Ja-sägare och nickedockor har aldrig fört någon utveckling framåt.

 

Att hänvisa till en framtidsgrupp som arbetade för 14 år sedan är givetvis ingen höjdare. Omvärldens och det svenska samhällets förändringar som påverkar medlemmarnas boendeekonomi och den ekonomiska föreningen Stockholms Kooperativa Bostadsförening pågår utan uppehåll. Men i framtidsgruppens rapport finns många bra förslag till förbättringar för SKB medlemmarna, som ännu inte har genomförts. Varför? Vem har det ansvaret?

 

Det som styrelsen menar med flexibla och ändamålsenliga arbetsmetoder är arbetsgrupper där det alltid finns någon anställd närvarande. Hur rekryteras medlemmar till dessa ”osynliga grupper”? Hur redovisar och informerar grupperna sitt arbete till övriga medlemmar i SKB?

 

Behovet av ett medlemmarnas utvecklingsutskott är mycket stort i denna förening.

 

Yrkande

Jag yrkar att SKB´s fullmäktigeledamöter idag beslutar

att ett nytt arbetsutskott till fullmäktige inrättas och kallas utvecklingsutskott

att utvecklingsutskottet organiseras med 5-7 ledamöter, samt suppleanter som är medlemmar i SKB, lika antal ledamöter från boende som från köande medlemmar, dvs. jämn fördelning i demokratisk ordning och som har intresse och kompetens att arbeta konstruktivt från idé till förslag,

att utvecklingsutskottet/ledamöterna får fri tillgång till fakta och kunskapsinhämtning

att utvecklingsutskottets ledamöter får en fast ersättning per år + sammanträdesarvode

att styrelsen får i uppdrag av fullmäktige att utföra de ändringar som behöver göras i stadgarna

att utvecklingsutskottet ger en öppen information/redovisning av det föregående årets arbete varje årsmöte/föreningsstämma

att SKB informerar på hemsidan och i tidningen ”Vi i SKB”.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Motionären inkom redan förra året med en motion med samma förslag som i år. Förslaget har alltså prövats tidigare. Föreningsstämman beslöt då att anse motionen för besvarad med vad som anförts i styrelsens utlåtande och säga nej till att ett arbetsutskott till fullmäktige inrättas. Med anledning av det får styrelsen återupprepa vad som då anfördes.

 

Det är naturligtvis viktigt att diskutera utvecklings- och framtidsfrågor inom föreningen. Motionärens syfte är lovvärt – att stärka SKB inför framtiden och ta tillvara goda idéer kring bostadsfrågor och utvecklingsarbete inom bostads- och byggsektorn. Styrelsen har också med stort intresse tagit del av idén om ett utvecklingsutskott och diskuterat fördelarna och nackdelarna med förslaget. SKBs utveckling diskuteras på kvartersrådsmöten, på ordinarie och extra medlemsmöten, mellan fullmäktige för köande och från olika kvarter inom ramen för SKBs föreningsskola, på budgetmöten, på fullmäktigedagen i november och på föreningsstämman samt inom styrelsen. För styrelsen är utveckling och framtidsfrågor av största strategiska betydelse. Mötesverksamheten inom SKB är, vilket motionären själv påpekar, omfattande.

 

För vissa specifika frågor tillsätts nu och då arbetsgrupper som under en begränsad tid arbetar med analyser, överväganden och olika förslag. Det kan t ex gälla hyressättningsprinciper eller enskilda byggprojekt. En särskild framtidsgrupp, som arbetade 1996-1997, publicerade rapporten ”SKB 2000 – Kooperation för rättvisa, inflytande och delaktighet” som redovisades för medlemmarna. Dagens fullmäktigeledamöter är dessutom aktiva och intresserade av bostadsfrågor och utvecklingsarbete inom bostads- och byggsektorn. I detta sammanhang bör också pekas på motionernas viktiga roll i föreningens utvecklingsarbete.

 

De frågor som tas upp i motionen är alltså viktiga. Istället för att etablera ett nytt organ inom föreningen anser styrelsen att flexibla och ändamålsenliga arbetsmetoder i så stor utsträckning som möjligt skall tillämpas inom föreningen. Därigenom skapas goda förutsättningar för vitalitet och kreativitet, inte minst i fråga om utvecklingsfrågor.

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

 

att anse motionen besvarad

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade utan diskussion, i enlighet med styrelsens förslag

 

att anse motionen besvarad