Motion – 2011 / 9

År: 2011
Nummer: 9
Motionsställare: Monica Odén-Berggren, fullmäktigsuppleant för köande, ledamot i hyresutskottet

Om utvecklingsutskott – ett nytt arbetsutskott till fullmäktige

SKB befinner sig i en för många medlemmar smärtsam brytningstid. Det som ryms i denna brytningstid är oro för SKB:s ekonomiska förmåga att uppfylla sitt åtagande enligt den ekonomiska föreningslagen när det gäller att erbjuda lägenheter till överkomliga hyror och insatsnivåer.

Hyresgäster vill ha bättre standard i kök med energieffektiv kyl/frys, energieffektiv och lättskött spis, köksfläkt och energieffektiv diskmaskin. Hyresgästerna vill ha SKB:s stöd för att få lägre elräkningar och rätt köksutrustning.

Utifrån flertalet motioner ställda till de senaste fullmäktigestämmorna finns idéer om att bredda SKB:s bostadsverksamhet till att erbjuda SKB medlemmar både hyresrätt och andelslägenheter. Dessa initiativ utgår från verklighetens ständigt stigande byggnads- och projekteringskostnader. Högre räntor, avgifter, elkostnader och inflation som för med sig nya krav på hyror och insatser. Vi kan ana att inom några år kanske kostnadsnivån mellan olika boendeformer att har närmat sig varandra väsentligt.

Jag har personligen träffat flera SKB medlemmar som flyttar från SKB till bostadsrätt av just den anledningen.

Antalet köande medlemmar över 17 år är 33 034 personer, SKB:s statistik per datum 2010-12-15.

Antalet medlemmar ca 82 000.

(Eventuellt kommer antalet medlemmar att sjunka).

Jag ser det som en stor brist att det i en så stor bostadsförening som SKB är inte finns mer än ett arbetsutskott nämligen hyresutskottet. Jag har avsiktligt utelämnat valberedningen med dess mycket specifika uppgifter. Hyresutskottet har mer än fullt upp med alla åtaganden och hyresförhandlingar med styrelsen varje år. Antalet sammanträden per år är ca 12-13. Arbetsbelastningen är relativt stor och helt inriktad på hyresfrågor.

För att diskutera, ha ett öppet och fritt utbyte av kreativa idéer och samarbeta informellt och utan prestige med SKB anställda, så ser jag att det behövs ett utvecklingsutskott, ett nytt arbetsutskott till fullmäktige. Ett utvecklingsutskott vars ledamöter består av enbart av SKB medlemmar, som är aktiva och intresserade av bostadsfrågor och utvecklingsarbete inom bostads- och byggsektorn.

Yrkande

Jag yrkar på att fullmäktigeledamöterna idag beslutar

att ett nytt arbetsutskott till fullmäktige inrättas och kallas utvecklingsutskott

att utvecklingsutskottet organiseras med 5-7 ledamöter som är medlemmar i SKB,

och har intresse och kompetens att arbeta konstruktivt från idé till förslag

att utvecklingsutskottet/ledamöterna får fri tillång till fakta och

kunskapsinhämtning

att utvecklingsutskottets ledamöter får en fast ersättning per år och

sammanträdesarvode

att styrelsen får i uppdrag att utföra de ändringar som behöver göras i

stadgarna

att SKB informerar på hemsidan och i tidningen ”Vi i SKB”.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Det är naturligtvis viktigt att diskutera utvecklings- och framtidsfrågor inom föreningen. Motionärens syfte är lovvärt – att stärka SKB inför framtiden och ta tillvara goda idéer kring bostadsfrågor och utvecklingsarbete inom bostads- och byggsektorn. Styrelsen har också med stort intresse tagit del av idén om ett utvecklingsutskott och diskuterat fördelarna och nackdelarna med förslaget. SKBs utveckling diskuteras på kvartersrådsmöten, på ordinarie och extra medlemsmöten, mellan fullmäktige för köande och från olika kvarter inom ramen för SKBs föreningsskola, på budgetmöten, på fullmäktigedagen i november och på föreningsstämman. Mötesverksamheten inom SKB är, vilket motionären själv påpekar, omfattande.

För vissa specifika frågor tillsätts nu och då arbetsgrupper som under en begränsad tid arbetar med analyser, överväganden och olika förslag. Det kan t ex gälla hyressättningsprinciper eller enskilda byggprojekt. Dagens fullmäktigeledamöter är dessutom aktiva och intresserade av bostadsfrågor och utvecklingsarbete inom bostads- och byggsektorn. I detta sammanhang bör också pekas på motionernas viktiga roll i föreningens utvecklingsarbete.

En särskild framtidsgrupp, som arbetade 1996-1997, publicerade rapporten ”SKB 2000 – Kooperation för rättvisa, inflytande och delaktighet”.

De frågor som tas upp i motionen är alltså viktiga. Istället för att etablera ett nytt organ inom föreningen anser styrelsen att flexibla och ändamålsenliga arbetsmetoder i så stor utsträckning som möjligt skall tillämpas inom föreningen. Därigenom skapas goda förutsättningar för vitalitet och kreativitet, inte minst i fråga om utvecklingsfrågor.

Styrelsen föreslår fullmäktige besluta

att anse motionen besvarad med vad som här har redovisats.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag
att anse motionen besvarad.