Motion – 2011 / 7

År: 2011
Nummer: 7
Motionsställare: Monica Odén-Berggren, fullmäktigsuppleant för köande, ledamot i hyresutskottet

om trygghetsboende för SKB medlemmar

Bakgrund

 

Många medlemmar i SKB har uppnått och kommer att uppnå 70 års ålder. Många medlemmar i SKB kommer också att uppnå högre ålder än 70 år. Det är tråkigt att konstatera att det finns det som man brukar kalla “inlåsningseffekter” inom SKB:s fastighetsbestånd. Med det menar jag att det är ekonomiskt svårt, för boende medlemmar som har uppnått 70 års ålder eller blivit ännu äldre, att flytta inom SKB. Medlemmar har påtalat det både genom att sända in motioner och på annat sätt. Om de vill byta till en mindre lägenhet, för att få mindre boyta och eventuellt även lägre hyra, kanske den lägenheten kostar mer i medlemsinsats och i upplåtelseinsats. Generellt är pensionerna i Sverige låga, i synnerhet för kvinnor.

 

Under hyresförhandlingsdiskussioner i Hyresutskottet hösten 2010 framförde några hyresutskottsledamöter problemet med att pensionärer som bor i SKB inte har pengar till att betala hyreshöjningar.

 

Med anledning Äldredelegationens slutbetänkande “Bo bra hela livet”

(SOU 2008:113) är Trygghetsbostäder en form av bostäder för äldre som känner sig oroliga, otrygga och/eller socialt isolerade.

 

I Trygghetsbostäder ska det finnas gemensamhetslokal med möjlighet att inta gemensamma måltider, personal vissa tider på dygnet och trygghetslarm.

Ett annat krav är att den boende eller en av de boende (i par) skall ha uppnått 70 års ålder.

 

Lägenheterna skall uppfylla grundläggande krav för permanentbostäder: 1 person, 50 kvm, varav 15 av gemensamma utrymmen och 2 personer, 70 kvm, varav 20 av gemensamma utrymmen.

 

Mer information om investeringsstöd till äldrebostäder finns på Boverkets hemsida.

 

Förslag

 

Enligt information från SKB förvaltningen kommer det under åren 2012 och 2013 (troligtvis) inte att stå någon ny SKB-fastighet klar för inflyttning. Därför är det ett utmärkt tillfälle för SKB att få igång planeringen, kontakter med kommuner och ett SKB-koncept för TRYGGHETSBOENDE.

 

Bidraget vid nybyggnation är 2600 kr per kvm och vid ombyggnation är det 2200 kr per kvm.

 

Arbetet ska vara påbörjat senast 1 december 2011 för att få investeringsbidrag för TRYGGHETSBOENDE.

Investeringsbidraget sänker hyran. Endast SKB medlemmar som är 70 år eller äldre kan söka denna lägenhet.

 

Jag yrkar att SKB:s fullmäktige röstar JA, till

 

att styrelsen omgående planerar för att bygga TRYGGHETSBOSTÄDER

     till äldre SKB medlemmar

 

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsen besvarar motionerna 6 och 7 i ett sammanhang

 

De förslag som tas upp i motionerna om att inrätta olika typer av seniorboende liknar de som tidigare aktualiserats inom föreningen. Boendeformen har haft olika namn beroende på inriktning och kallats + 55-boende,  65+boende, seniorboende,  trygghetsboende eller liknande. Förslagen tyder på att det finns ett intresse bland SKBs medlemmar för ett mer anpassat boende utifrån personliga önskemål och behov.

 

 En allmän inställning från föreningens sida har varit att bygga bostadshus och lägenheter så att dessa så mycket som möjligt kan passa olika intresseinriktningar och ålderskategorier. Vad avser den fysiska utformningen är den reguljära nyproduktionen redan väl tillrättalagd för t ex personer med rörelsehinder. Medlemmarna bör i god tid planera för att kunna bo bra på äldre dagar genom att ta reda på vilka lämpliga lägenheter som finns – vad gäller tillgång till hiss, planlösning, terräng m m. De äldre lägenheterna i SKBs är ibland mindre handikappanpassade, men som boende i dessa torde man i de flesta fall ha en turordning som räcker till för att hitta en lägenhet som passar ens behov och ekonomi. 

 

Vissa medlemmar har kanske inte möjlighet att vidta de åtgärder som en flytt till en mindre, modernare lägenhet kan medföra. Det kan även vara så att medlemmen vill bo kvar där han/hon bor trots de funktionsnedsättningar som inträder med stigande ålder. För att underlätta för kvarboende i sin befintliga lägenhet på äldre dagar, kan bostadsanpassningsbidrag sökas hos kommunens biståndshandläggare för de särskilda åtgärder, som kan anses erforderliga. Bostadsanpassningsbidrag kan givetvis sökas för både äldre lägenheter och för nyproduktion. I sammanhanget vill styrelsen passa på att åter uppmuntra kvartersråden att i kvarterslokalerna ha verksamhet speciellt riktad till de äldre boende. Där sådan verksamhet förekommer är denna mycket uppskattad.

 

Det huvudsakliga problemet med att bygga olika typer av kategoriboende är att det kan komma att sätta SKBs turordningssystem ur spel, genom att  skapa flera olika exklusiva köer för olika grupper. Det gäller för såväl den typen av +55-bostäder resp trygghetsboende som efterfrågas i motionerna, som för andra typer av kategoriboenden som medlemmar kan tänkas efterfråga, exempelvis serviceboende och ungdomsboende m m.

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

 

att    anse motionerna  besvarade.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag
att anse motionen besvarad.