Motion – 2011 / 6

År: 2011
Nummer: 6
Motionsställare: Olena Visotski, kömedlem

seniorboende +55år

Då SKB ej har någon form av Seniorboende:

 

Yrkar jag att Stockholms Kooperativa Bostadsförening bejakar byggnation eller ombyggnation av redan befintlig huskropp/ar av lägenheter för ett Seniorboende.

 

Att detta boende kan innehålla mindre lägenheter mellan 50-65 kvadratmeter. Med anpassning för ett bekvämt boende utan trösklar, dörrpartier etc. D v s öppna golvytor.

Även ett gemensamt utrymme bör finnas för större sammankomser inkl kök/toalett.

Naturligtvis en tvättstuga, där hyresgäster kan komma till med hiss.

 

Huset bör innehålla hiss och byggas, utan allt för mycket naturlig kuperad terräng och närhet till Stockholms innerstad eller närförort. 

 

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

De förslag som tas upp i motionerna om att inrätta olika typer av seniorboende liknar de som tidigare aktualiserats inom föreningen. Boendeformen har haft olika namn beroende på inriktning och kallats + 55-boende,  65+boende, seniorboende,  trygghetsboende eller liknande. Förslagen tyder på att det finns ett intresse bland SKBs medlemmar för ett mer anpassat boende utifrån personliga önskemål och behov.

 

 Styrelsen besvarar motionerna 6 och 7 i ett sammanhang

 

En allmän inställning från föreningens sida har varit att bygga bostadshus och lägenheter så att dessa så mycket som möjligt kan passa olika intresseinriktningar och ålderskategorier. Vad avser den fysiska utformningen är den reguljära nyproduktionen redan väl tillrättalagd för t ex personer med rörelsehinder. Medlemmarna bör i god tid planera för att kunna bo bra på äldre dagar genom att ta reda på vilka lämpliga lägenheter som finns – vad gäller tillgång till hiss, planlösning, terräng m m. De äldre lägenheterna i SKBs är ibland mindre handikappanpassade, men som boende i dessa torde man i de flesta fall ha en turordning som räcker till för att hitta en lägenhet som passar ens behov och ekonomi. 

 

Vissa medlemmar har kanske inte möjlighet att vidta de åtgärder som en flytt till en mindre, modernare lägenhet kan medföra. Det kan även vara så att medlemmen vill bo kvar där han/hon bor trots de funktionsnedsättningar som inträder med stigande ålder. För att underlätta för kvarboende i sin befintliga lägenhet på äldre dagar, kan bostadsanpassningsbidrag sökas hos kommunens biståndshandläggare för de särskilda åtgärder, som kan anses erforderliga. Bostadsanpassningsbidrag kan givetvis sökas för både äldre lägenheter och för nyproduktion. I sammanhanget vill styrelsen passa på att åter uppmuntra kvartersråden att i kvarterslokalerna ha verksamhet speciellt riktad till de äldre boende. Där sådan verksamhet förekommer är denna mycket uppskattad.

 

Det huvudsakliga problemet med att bygga olika typer av kategoriboende är att det kan komma att sätta SKBs turordningssystem ur spel, genom att  skapa flera olika exklusiva köer för olika grupper. Det gäller för såväl den typen av +55-bostäder resp trygghetsboende som efterfrågas i motionerna, som för andra typer av kategoriboenden som medlemmar kan tänkas efterfråga, exempelvis serviceboende och ungdomsboende m m.

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

 

att    anse motionerna  besvarade.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag
att anse motionen besvarad.