Motion – 2011 / 4

År: 2011
Nummer: 4
Motionsställare: Ola Kjellberg, kömedlem

reformera turordningssystemet!

En av de viktigaste frågorna i SKB är frågan om turordningsreglerna. Flertalet motioner har skrivits under 2000-talet avseende kötiderna. Samtliga motioner har blivit avslagna med vaga motiveringar om att folk i större utsträckning skulle byta bort sina lägenheter externt om de förlorade sin turordning vid kontraktsskrivning i SKB. Men redan i dag är ju SKB bunden av hyreslagen vad gäller bytesrätten. Det är inget SKB kan göra något åt (om inte lagen förändras) utan föreningen borde i stället tänka på hur turordningssystemet ska moderniseras. SKB skriver ju själva att andra bostadsföretag tillämpar regeln att man förlorar sin turordning när man skriver kontrakt och får börja om från början. Detta tillämpas redan av de flesta andra bostadsbolag. SKB har alldeles för få lägenheter i förhållande till medlemmar. Sedan  december 2006 har antalet medlemmar ökat från drygt 79 000 till 83 500, dvs 4 500 medlemmar på 4 år. Färre än 10 procent av SKBs medlemmar har en SKB-lägenhet.

Kötiderna är enligt SKB:s egen hemsida:

Kötiderna är för närvarande:
Stockholms innerstad från 25 år
Inre ytterstaden från 25 år
Yttre ytterstaden från 0 år

Problemet är att så få vill bo i ytterstaden.

Det säger sig självt att det är dags för förändringar av turordningssystemet.

 

Vissa påstår att SKB ska bygga bort bostadskön. Det lär inte fungera om man tittar på hur utvecklingen hittills sett ut. Dessutom är insatserna kraftigt höjda för dessa nyproduktionsobjekt och hyrorna är skyhöga. Personer med dålig ekonomi har inte en chans.

Det är innerstadslägenheter med låg hyra som främst efterfrågas.

Det är det föråldrade turordningssytemet inom SKB som måste förändras och ju snabbare föreningen inser detta desto bättre för alla medlemmar. Som situationen ser ut idag kan SKB inte garantera att samtliga medlemmar erbjuds en lägenhet i framtiden. SKB måste naturligtvis bygga nytt OCH förändra turordningssystemet.

 

Det föråldrade turordningssystemet inom SKB gör köande medlemmar missnöjda och vissa vill till och med lämna föreningen i protest. SKBs undersökning av medlemmarnas inställning till föreningen visar att de flesta är nöjda och medlemsantalet i SKB ökar. Att antalet medlemmar ökar torde delvis ha att göra med att bostadssituationen i Stockholm är så akut, så i ren desperation söker människor medlemskap i föreningen trots att utsikterna att få lägenhet är i princip obefintliga. Åtminstone för dem som vill ha attraktiva innerstadslägenheter med låg hyra.

 

Enligt en enkät 2005 bland köande medlemmar vill 50 % bo i innerstan och bara 7 % i ytterområden.  Tyvärr var den viktigaste frågan för köande medlemmar inte med, nämligen Anser du att kötiderna i SKB är rimliga? Svaret på denna fråga torde delvis avspegla sig i frågan Hur nöjd är du med ditt medlemskap i SKB totalt sett? Där är bara 22 procent helt nöjda, medan hela 38 % ger underbetyg, dvs 3 poäng av 5 eller mindre (SKBs enkät om köande medlemmars syn på medlemskapet i SKB).

 

I dag ägnar sig många med bra turordning bara åt att flytta runt bland SKBs lägenhetsbestånd. De har blivit en slags ”boendeadel” inom SKB där det bara är att välja och vraka och flytta till en lite större lägenhet, lite större balkong eller lite snyggare köksluckor. Skräckexemplet var en person som fick en mindre lägenhet på Orvar Odds väg för ett par år sedan med turordningen januari 1947, dvs 59 års kötid. För att överhuvudtaget komma ifråga för de mest attraktiva innerstadslägenheterna med låg hyra (det som de flesta vill ha) krävs 30 års kötid eller mer. Låt alla ha samma chans att få en attraktiv SKB-lägenhet i innerstan med låg hyra.

För att motverka detta ”boendeadelssystem” inom SKB måste något med kötiderna hända vid kontraktsskrivningen. Med ett reformerat turordningssystem står SKB bättre rustat att möta framtidens krav på en föränderlig bostadsmarknad. Förändringarna borde införas från 1 jan 2012, helst tidigare. 

Med stöd av ovanstående yrkar jag därför på följande:

 

1. att föreningsstämman beslutar att förändra SKBs turordningssystem, så att medlemmarnas kötider nollställs vid kontraktsskrivning

 eller

2. att föreningsstämman beslutar att förändra SKBs turordningssystem, så att medlemmarnas kötid halveras vid kontraktsskrivningen

  eller

3. att föreningsstämman beslutar att förändra SKBs turordningssystem, så att medlemmarna förlorar 10  år vid kontraktsskrivningen

   och

4. att föreningsstämman utser en utredningsgrupp att utreda frågan ytterligare.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Yrkandet som motionären ställer har behandlats på tidigare föreningsstämmor.

 

En grundläggande tanke med SKBs system är att även efter det att en medlem har fått en lägenhet skall ska denne ha möjlighet att söka ny lägenhet när livssituationen förändras. Detta kan vara fallet t.ex vid ändrad familjesituation. Får redan boende medlem i föreningen en ny lägenhet blir det ju en lägenhet ledig till föreningen. Om medlem inte skulle ha möjlighet att söka en ny lägenhet i SKBs bestånd skulle det skapa en inlåsningseffekt som sannolikt skulle öka risken att lägenheten byts externt mot en lägenhet utanför SKBs bestånd.

 

 

 

Styrelsen föreslår fullmäktige besluta

 

att      avslå motionen.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag

att avslå motionen.