Motion – 2010 / 48

År: 2010
Nummer: 48
Motionsställare: Tommy Pettersson, hyresmedlem i Brunbäret

Införande av avfallskvarnar i SKB:s bostadsbestånd

Undertecknad motionerar om att avfallskvarnar installeras i bostadsbeståndet enligt följande:

1. I all nyproduktion installeras avfallskvarnar med start så snabbt som möjligt.

2. I de fastigheter där större renoveringar planeras installeras avfallskvarnar där det är tekniskt möjligt och ekonomiskt försvarbart.

3. I de fastigheter som då återstår utreds möjligheterna för installation av avfallskvarnar. Där det framkommer att sådana kan installeras på ett relativt enkelt sätt installeras dessa.

En installerad avfallskvarn är det enklaste sättet att skilja på det organiska och det brännbara hushållsavfallet i flerbostadshushåll, då separation i skilda kärl och separat hämtning inte är en realistisk möjlighet. Mina egna erfarenheter från separation av organiskt avfall var att mängden hushållssopor minskade med nästan hälften. Då fanns dock inga blöjbarn i hushållet.

Det separerade organiska materialet kan rötas till biogas för användning som ”miljövänligare” fordonsbränsle

I projektet Norra Djurgårdsstaden kommer avfallskvarnar att vara ett miljökrav. Därför anser jag att införandet av avfallskvarnar dels är att föredra av miljöhänsyn dels kommer att vara självfinansierade då avfallsmängderna kommer att minska.

Kostnaden för en avfallskvarn med standardinstallation ligger enligt en enkel desktopundersökning på nätet kring 4 000:- /hushåll

Nedan visas något av vad som skrivits om avfallskvarnar:

Lotta Edholm-borgarråd i Stockholm

Avfallskvarnar har länge varit ett effektivt sätt att bli av med matrester. Nu finns det också klara miljömässiga vinster med att i introducera dem i Sverige. Mindre sopor och möjlighet att framställa biogas är bra argument för att Stockholms stad ska engagera sig mer i frågan. Om detta har Karin Karlsbro, Erik Wassén och jag skrivit i Svenska Dagbladet idag,
2Fwww.svd.se%2Fopinion%2Fbrannpunkt%2Fartikel_3331549.svd

Vid Stockholm Vattens styrelsemöte den 4 september fattades beslutet att slopa avgiften för avfallskvarnar för privatpersoner.
Stockholm Vatten har nyligen gjort en utredning för att se om det finns möjlighet att införa köksavfallskvarnar i hushållen i Stockholms stad. Och utredningen visar att det är möjligt.
Stockholm Vattens styrelses beslut innebär att man slopar avgiften på 390 kronor och tillåter anslutning för alla privatpersoner som vill installera en köksavfallskvarn. Stockholm Vatten säljer inga avfallskvarnar och utför heller inga installationer eller service på dem.
Anledningen till att man nu uppmuntrar privatpersoner till att börja använda avfallskvarnar är en förhoppning om att de kan bidra till att öka biogasproduktionen.
Enligt de nationella miljömål som finns uppsatta ska 35 procent av allt organiskt avfall komposteras eller rötas år 2010. Stockholm har ett mål på 20 procent. Dit är det en bit kvar men med hushåll som använder matavfallskvarnar eller kompost och med restauranger och storkök som satsar på att ta hand om sitt matavfall bör vi kunna nå målet i tid.
Beslutet gäller från det att styrelseprotokollet är justerat, cirka en vecka efter mötet. Alla som har betalat för året får en återbetalning på mellanskillnaden.

Malmö stad har drivit ett pilotprojekt där man installerat köksavloppskvarnar som en lätthanterlig metod för att ta hand om matrester. Kvarnarna har visat sig vara ett effektivt sätt att ta vara på det organiska hushållsavfallet för att producera biogas.
Inför satsningen på att visa upp hållbarhetslösningar på bomässan Bo01 ville Malmö stad prova nya lösningar även för sopsortering. Staden sökte och fick år 2000 bidrag från det lokala investeringsprogrammet, LIP, för ett försök med avfallskvarnar.
Positiva effekter på miljö och ekonomi
Projektet var i första hand ett pilotprojekt avsett att prova en ny lösning. Därför är det svårt att sätta siffror på både den miljömässiga och den ekonomiska nyttan. Men det är uppenbart att det finns miljömässiga och ekonomiska vinster med avfallskvarnar.
• Systemet producerar 0,9–4,9 m3 biogas/lägenhet och år, att jämföra med 0,6–1,8 m3/lägenhet och år för vanlig sopsortering.
• Biogasen används för att producera el och värme, vilket sänker CO2-utsläppen.
• Matavfallskvarnen har för många boende fungerat som en katalysator för det personliga miljötänkandet.
• Kvaliteten på det organiska materialet har varit hög. Det behöver ingen efterbehandling eller bearbetning för att kunna användas för biogasproduktion, vilket är kostnadsbesparande.

Med inlämnande av denna motion hoppas jag på bifall till motionen.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsen följer med stort intresse Stockholm Vattens nya initiativ att om möjligt öka biogasproduktionen genom att stimulera installation av avfallskvarnar. I det kommande nybyggnadsprojektet Norra Djurgårdsstaden kommer SKB att installera avfallskvarnar. Stockholms stad kräver där att byggherrarna installerar sådana. De erfarenheter som erhålls i samband med detta projekt kommer att vara vägledande för den fortsatta användningen av avfallskvarnar inom SKB. Det kan också bli aktuellt med att prova avfallskvarnar i det äldre beståndet för att få erfarenhet av tekniken och funktionen samt att kontrollera så att inga oacceptabla störningar uppstår hos närboende grannar.
SKB har för närvarande åtta servicebilar i verksamheten som drivs med biogas. Det är därför angeläget att biogasförsörjningen kan tryggas på ett så bra sätt som möjligt. Om SKB genom att installera avfallskvarnar i nybyggnadsprojektet Norra Djurgårdsstaden och på andra ställen, kan bidra till att biogasproduktionen förbättras så ska naturligtvis dessa installeras där så är tekniskt möjligt och ekonomiskt försvarbart. Ett annat sätt att återanvända matavfallet är att samla in en organisk fraktion tillsammans med övrig återvinning, vilket för närvarande sker i kv Maltet och kv Kappseglingen i Hammarby Sjöstad.

Styrelsen föreslår föreningsstämman

att anse motionen besvarad med vad som här redovisats.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade, utan diskussion,

att anse motionen besvarad med vad som redovisats i styrelsens utlåtande.