Motion – 2010 / 47

År: 2010
Nummer: 47
Motionsställare: kvartersrådet i Fårholmen-Bredholmen, Vårberg genom Henrik Lindberg, fullmäktig samt Maria Waern och Lena Engström, hyresmedlemmar

Om budgetsamrådet/-dialogen

Efter att vi deltagit i flera så kallade budgetdialoger med representanter från SKB och även sänt in förslag på åtgärder som vi önskar i vårt kvarter, så tycker vi nu:

att det nu är dags att man avsätter en del av budgeten för underhåll som varje kvarter med kvartersrådet i spetsen själva får bestämma över.

Lämpligt vore att en %-sats av inkomna hyresintäkter för kvarteret avsätts. Detta tycker vi är en viktig åtgärd som stärker kvartersrådens roll. Detta behövs, för annars så känns denna dialog rätt meningslös i framtiden.

I rapporten ”SKB 2000” avsnitt 7.5 från föreningens framtidsgrupp så framkommer det att dialogen behöver utvecklas till en dialog från en monolog. Detta kan bli ett tydligt instrument i den riktningen och att varje kvarter dessutom behandlas var för sig.

Vi uppmanar stämman att besluta:

att alla kvartersråd får en viss del av underhållsbudgeten tilldelad sig. Exempelvis som en %-sats av inkomna hyresmedel för kvarteret. Summan disponeras enligt en långsiktig plan som upprättas av kvartersrådet i samråd med förvaltningen. Summan skall fonderas hos SKB och delar skall kunna sparas till kommande år för större investeringar. Givetvis så bygger detta på frivillighet från kvartersrådens sida.

att varje kvarter får egen tid med SKB:s administrativa personal för att behandla kvarterets budget

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Frågan om medlemsinflytande och dialog är viktig för en förening som SKB. Styrelsen anser att dagens budgetdialog som utvecklats under åren är ett bra exempel på där SKBs personal, men sitt professionella kunnande, och medlemmarna med sina erfarenheter av att bo i kvarteren samverkar för att nå bästa möjliga resultat. Dialogen har utvecklats från monolog till dialog.

Budgetdialogen fungerar enligt följande.

SKBs kvartersråd inbjuds att inkomma med förslag på förbättringsåtgärder av kvarteren under våren, att gälla för nästa år. Förvaltningen och tekniska avdelningen kommer också in med förslag på åtgärder, baserade på fasigheternas tekniska och skötselmässiga behov. Behoven styrs bl a av skick, ålder och förslitning. För att hålla rätt på alla delar finns datoriserade hjälpmedel.

Kvartersrådens, förvaltningens och tekniska avdelningens förslag prissätts och rangordnas i prioriteringsordning under sommar och tidig höst. Därefter inbjuder förvaltningen samtliga kvartersråd till möten, för att redovisa vilka åtgärder som prioriterats och vilka som prioriterats bort. I detta läge finns pengar kvar av den tilltänkta budgetramen, så att möjliga tillägg ska kunna göras efter dessa möten, utifrån resultatet av dialogen. De senaste två åren har åtgärder för ca 1 Mkr/år ytterligare tillkommit i denna dialog med kvartersråden.

Styrelsen menar att denna form för inflytande är bra och i allt väsentligt fungerar väl. SKBs förvaltningsavdelning diskuterar givetvis förbättringsåtgärder med respektive kvartersråd.

Att som motionärerna föreslår avsätta pengar i förhållande till inkomna hyresintäkter skulle bl a innebära att nya fastigheter med höga hyror och små underhållsbehov skulle erhålla stora underhållspengar och omvänt; äldre fastigheter med sannolikt relativt låga hyror och stora behov skulle få relativt små underhållsmedel.

Styrelsen menar att man med ett sådant förslag skulle gå miste om de möjligheter och den styrka en stor förening med många fastigheter har, att som nu styra underhållsmedel dit de gör störst nytta.

Styrelsen föreslår fullmäktige

att anse motionen besvarad med vad som här redovisats.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade utan diskussion,

att anse motion 47 besvarad med vad som redovisats i styrelsens utlåtande.