Motion – 2010 / 33

År: 2010
Nummer: 33
Motionsställare: kvartersrådet i Fårholmen-Bredholmen, Vårberg genom Henrik Lindberg, fullmäktig samt Maria Waern och Lena Engström, hyresmedlemmar

Om städning

Med anledning styrelsens utlåtande till motion 32 och 33 från stämman 2009 samt Claes Göthmans artikel i Vi i SKB oktober 2009 kan vi konstatera att vi tolkar situationen olika.
Vi ser inte att problematiken ligger i att ytorna är svårtstädade. Vi har heller ingen direkt synpunkt på städmetoderna som sådana. Det är bara det att låter man det gå för många veckor mellan städtillfällena så gror skiten in och då fungerar det inte med torrmoppning.
Vi ifrågasätter inte det antal timmar som beräknats gå åt för skötseln av varje kvarter. Dessa är enligt uppgift beräknade enligt branschpraxis och vi har ingen egentlig anledning att ifrågasätta detta.
Däremot befarar vi att förvaltningen inte tagit hänsyn till sjukfrånvaro, ledighet och otillsatta tjänster när man bemannat kvarteren med fastighetsskötare. De timmar som beräknats gå åt i respektive kvarter har inte arbetats in.
Trapphusstädning är knappast den arbetsuppgift som har högst status och är mest stimulerande att utföra. Kombinera detta med underbemanning och stor frihet att själv bestämma i vilken omfattning städningen skall ske.
Det är en självklarhet att arbetets kvalitet blir lidande om antalet arbetade timmar minskar. Ser man bara på ekonomin så ser det givetvis bra ut med minskade lönekostnader. Frågan är dock om städning är något som vi ska banta ner på? Speciellt när fastighetsskötarnas frånvaro slår så ojämnt mellan kvarteren.
Vi är övertygade om att arbetet i de SKB-kvarter där det fungerar redan karakteriseras av full bemanning och rutinmässighet i städningen. Ska det rationaliseras med bibehållen kvalité så görs det genom bra rutiner som spar arbetstimmar, inte genom att ha för lite personal och att slå dövörat till när kunderna är missnöjda.

Mot bakgrund av att detta yrkar vi på att stämman skall besluta att:

Att ge styrelsen i uppdrag att tillse att städning i trapphus, källargångar och tvättstugor sker minst en gång i månaden. Behovsstädning enligt nuvarande modell utöver det.

Att ge styrelsen i uppdrag att redovisa hur många timmar fastighetsskötarna faktiskt har jobbat ute i kvarteren per år, i jämförelse med de timmar som det beräknades gå åt i den utredning som gjordes i samband med omorganisationen 1994 när varje kvarter fick en egen fastighetsskötare.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

SKB tillämpar inte torrmoppning utan städningen sker med fuktiga garn med en sk våtmoppmetod. Fastighetsskötarna kan inte själva bestämma i vilken omfattning städning ska ske. Däremot har de stor frihet att avgöra när under dagen/veckan arbetet ska utföras.

Städning av trapphus och entréer sker idag minst var 14:de dag, i regel oftare. Städning av källargångar utförs mer sällan. Städning av tvättstugor ska hyresmedlemmarna själva svara för, en storstädning utförs 1-2 ggr per år av SKB.

Bemanningen är bestämd utifrån en modell som tar hänsyn till fastigheternas storlek mm. Modellen är noggrann och tar hänsyn till normal frånvaro etc, men det är ingen vetenskap. Bemanningen i Vårberg är anpassad efter den modellen. För närvarande arbetar en fastighetsskötare ca 80 % i Vårberg. Därutöver tjänstgör två andra fastighetsskötare var sin dag i vecka i Vårberg (ca 20 % vardera). Total bemanning i Vårberg är därför 1,2 heltidstjänster.

SKBs Hyresmedlemsenkät från år 2008 ger vid handen för Vårbergs del att är 77, 8 % (städning av entrén) respektive 77,1% nöjda (städning av trapphuset i övrigt)är nöjda. Motsvarade siffror för hela SKB är 81,9% respektive 81,2% nöjda medlemmar. Motsvarande siffror i Sverige för flerbostadshus i storstäder är 71,4% respektive 70,8 % (2005). Förvaltningen har under året, sedan senaste mätningen, arbetat aktivt med att förbättra städningen i kvarteret. SKBs personal på förvaltningsavdelningen ställer gärna upp på diskussioner ute i kvarteren, bl a Vårberg, om möjliga förbättringar.

Styrelsen föreslår fullmäktige

att anse motionen besvarad med vad som här redovisats.

 

Beslut

Stämman beslutade utan diskussion i enlighet med styrelsens förslag
att anse motionen för besvarad.