Motion – 2010 / 31

År: 2010
Nummer: 31
Motionsställare: Ove Seltmann, kömedlem

Kostnader vid nyanställningar

SKB styrelse föreslås notera olika aspiranters kostnadslägen vid nyanställningar i SKB på så vis kan föreningen få en uppfattning om minsta teoretiska personalkostnader och det faktiska läget.

Motivering

Exempelvis Nystartsjobb och instegsjobb ger olika kostnadslägen för SKB. Sammantaget för hela SKB handlar det om stora pengar som påverkar SKB medlemsnytta.
Att anställa personal inom SKB bör ske på de gynnsammaste kostnadsvillkoren för SKB i kombination med lämplighet.
Vad är rimligt att arbetstagaren lär sig på arbetsplatsen och vad är nödvändiga förkunskaper?

Exempel:

På 30 månader kan pris skillnaden vara ca 500 000kr för en som har tillgång till nystartsjobb och en som inte har tillgång till nystarts jobb. En nyanländ invandrare kan få 75% av lönen betald av staten. (inte undra på att man vill in i Riksdagen och skrika) Observera att de olika löntagarna har samma bruttolön.

Det är inte acceptabelt att till varje pris få den mest kompetenta personal. Utgångspunkten bör vara att all personal utvecklas och blir bättre. Därför är kostnaden för personal viktigare än erfarenhet. Även sannolikheten att stanna i tjänsten en längre tid och intresse har stor betydelse men givetvis är det inte lika förutsägbart som ingångskostnad.

Ove Seltmann konkurerade med 32 månaders nystartsjobb med motsvarande värde av 64 arbetsgivareavgifter om tjänsten som förvaltningsassistent.

Enligt uppgift via telefon den 28 januari 2010 så var 6 stycken kallade till intervju av 180 sökande. De tyngsta skälen för att bli kallad var ’’erfarenhet av liknade jobb.’’

Claes Göthman bör redogöra för vad den personen kostar som han nu januari/februari anställer som förvaltnings assistent. Vad kostade hela anställningsprocessen?

Enligt den facklige representanten Süssie Schüberg så är jobbet som förvaltningsassistent ’’inget svårt jobb.’’ ’’Det lär man sig’’

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Bakgrunden till de frågor som ställs i motionen är att motionären inte erhållit det SKB-jobb han sökt.

SKBs goda resultat – både som organisation och företagsekonomiskt – bygger på kompetenta och engagerade medarbetare. Detta förutsätter i sin tur att samtliga medarbetare har en bra grundkompetens, d v s adekvat utbildning eller god erfarenhet inom resp yrke.

Föreningen erbjuder i sin tur utvecklande arbetsuppgifter, kompetensutveckling, befordringsmöjligheter, delaktighet i beslutsfattande, m m. Och personalen trivs. Den genomsnittliga anställningstiden är tolv år och i en nyligen genomförd medarbetarenkät ger personalen SKB ett gott betyg som arbetsgivare.

SKB strävar vid varje rekrytering efter att anställa den mest lämpliga kandidaten. Detta oavsett om möjlighet till olika statliga bidrag erbjuds.

Med hänvisning till ovanstående föreslår styrelsen föreningsstämman

att avslå motionen.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade utan diskussion i enlighet med styrelsens förslag

att avslå motion 31.