Motion – 2009 / 33

År: 2009
Nummer: 33
Motionsställare: Kvartersrådet i Vårberg

Om behovsstädning

Inom SKB praktiserar man behovsstädning av allmänna utrymmen, vilket innebär att fastighetsskötaren bedömer när städning behövs. Allt gott i teorin. Vi ska inte städa utrymmen som inte behöver städas.

Kvarteren är dock knappast utformade så att arbetsbördan passar exakt för en eller två fastighetsskötare. Man hamnar lätt i en situation där kvarteret är för litet för två fastighetsskötare, men för stort för en fastighetsskötare.  Även sjukfrånvaro m m skapar personalbrist.

Problemet vi tycker oss märka är att när fastighetsskötaren hamnar i tidsnöd är det just städningen som får stå tillbaks.

Sen behöver även utrymmen med lågt städbehov en regelbundenhet i sin städning. Låter man det gå för lång tid mellan städtillfällena gror det igen. Trots att dammråttorna inte dansar runt när man gör en snabb överblick så kan det finnas städbehov.

När c:a 20% är missnöjda med städningen (enligt senaste AktivBo-enkäten) så är det inget man bara kan sopa under mattan. Det är ett problem.  Att 80% är nöjda betyder inte mer än att vi har olika städat hemma. Människor har olika behov/trösklar och det behövs därför vissa principer om hur en acceptabel städning skall vara.

Vi anser att städningen är avgränsat område som lämpar sig för att låta en städfirma utföra när inte fastighetsskötaren hinner med denna arbetsuppgift på ett tillfredställande sätt. En förutsättning är dock att resultatet övervakas av fastighetsskötaren så att städningen inte missköts.

Vi anser att det borde utvecklas en rutin där fastighetsskötaren på bestämda intervall går igenom allmänna utrymmen och skriftligen dokumenterar städbehov och övrigt som behöver ordnas. Detta utgör även den övervakande funktionen om städningen ej sköts av fastighetsskötaren själv.

Därefter sker städning efter någon form av tidsschema och en upprättad städplan med fastighetsskötarens skriftliga dokumentation som grunden för viss behovsstädning.

 

Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi föreningsstämman:

att ge styrelsen i uppdrag  att tillse att det tas fram en städplan för respektive kvarter.

att ge styrelsen i uppdrag  att tillse att det utvecklas en rutin och blankett för fastighetsskötarens genomgång av allmänna utrymmer enligt ovan.

att ge styrelsen i uppdrag att tillse att underbemanning i kvarteren kompenseras med städfirma som tar över regelbunden städningen helt eller delvis.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motionerna 32 och 33

 

 

SKB har sedan mycket lång tid utfört inre städning med egen personal. Städningen utförs av fastighetsskötarna, som förutom städning sköter trädgård, vinterunderhåll, tillsyn, mindre reparationer mm. Fastighetsskötarna har en adekvat utbildning för ändamålet. Bemanningen är bestämd utifrån en beräkningsmodell som tar hänsyn till fastigheternas storlek mm (se vidare styrelsen svar till motion 17). Bemanningen är enligt styrelsen uppfattning väl avvägd.

 

SKB tillämpar s k behovsstädning, vilket innebär att det är behovet som styr städinsatserna. Det varierar över tiden, beroende på årstid, väderlek, nedsmutsning mm. Det är inget fritt val för fastighetsskötaren att avgöra om städning ska utföras eller inte. Förvaltningsavdelningen arbetar kontinuerligt med att klargöra hur viktigt det är att SKB har välskötta fastigheter, där inte minst städningen har en central roll. I tider av sjukdom eller annan frånvaro finns rutiner för att ta in vikarier eller utföra städning med entreprenörer.  Förvaltaren är den som har ansvaret för att fastigheterna är i gott skick och kontroller görs löpande.

 

Städresultatet i SKBs fastigheter är och har varit bra. Det visar jämförelser med andra bolag. Visst kan trapphus under vissa perioder vara bristfälligt städade, men skall snarast möjligt givetvis rättas till. Brister har då främst förekommit i samband med övergång från ny- eller ombyggnad till förvaltning eller då fastighetsskötare har bytt områden, innan nya eller förändrade rutiner har hunnit sätta sig ordentligt. Detta föranleder emellertid inte styrelsen att ändra på dagens system.

 

 

Styrelsen föreslår fullmäktige

 

att anse motionerna besvarade.

 

 

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade, utan diskussion,

 

att     anse motion 33 besvarad med vad som redovisats i styrelsens utlåtande.