Motion – 2008 / 40

År: 2008
Nummer: 40
Motionsställare: Kenneth Berg, hyresmedlem i Stångkusken

Minskad betydelse av antalet kvadratmeter för definition av lägenhetens storlek och hyressättning

Under de senaste åren har lägesfaktorn haft, i min mening, alltför stor betydelse för storleken på hyreshöjningen. Ålder, standard och omoderna, opraktiska lägenhetslayouter har tillmätts ringa betydelse. Detta har medfört att störst höjning genomgående har drabbat de äldre, omoderna, opraktiska lägenheterna i innerstaden, som exempelvis 3-orna i kvarteret Stångkusken. Detta är fel ur flera synvinklar. Två vägar att rätta till detta:

1. Minska SKBs kostnader så att hyreshöjningar EJ behövs.
2. Om hyreshöjningar ändå blir nödvändiga i framtiden se till att dessa fördelas så att alla ”tre-rummare” får ungefär samma höjning oberoende av antal kvadratmeter. (Motsvarande gäller givetvis även ”1-2-, 4-, 5-rummare” o s v).
Som exempel kan jag hänvisa till min 3:a med kök, i kvarteret Stångkusken. Lägenheten är på 109 kvadratmeter. Den har trots sina 109 kvadratmeter endast 3 rum och kokvrå på grund av en opraktisk lägenhetslayout. Denna lägenhet har förmodligen även detta år fått en av SKBs högsta hyreshöjningar. Hyreshöjningen blev (”19 kr/kvadratmeter och år”)* 109= d v s 2071 kronor för en ”3-rummare”.

Som de allra flesta algoritmer så fungerar vår nuvarande väldigt dåligt i ändlägena (för extremt stora och extremt små lägenheter).
I detta fall har endast antal kvadratmeter använts för att definiera storleken på lägenheten vilket ger en för hög hyreshöjning i år jämfört med övriga 3:or. Detta ger procent på procent vid varje hyreshöjning och därmed accentueras denna orättvisa för varje år hyrorna höjs. För att få en mer rättvis fördelning av hyreshöjningen så bör storlek på lägenheterna definieras som 1 st tre-rummare (=standardstorlek ca: 80 kvadratmeter.) I detta fall skulle höjningen istället bli (”19 kr/kvadratmeter och år”)*80 = d v s 1520 kronor.(+ en liten höjning för de 29 kvadratmeter som finns mitt i lägenheten utan fönster och omöjliga att använda som sovrum).

Det som normalt är dyrt i en fastighet/lägenhet är t ex kök, badrum, vatten- & avloppsstammar. Av dessa dyra delar finns i ovan nämnda lägenhet (109 kvadratmeter) ej mer än i en normalstor 3:a på (75 – 85 kvadratmeter). Denna mekanism förklarar varför t ex en 1:a har högre kvadratmeterhyra än en 4:a.

Jag pratade med någon som har hand om hyrorna inom SKB och frågade ifall man skulle kunna göra om klassificeringen av dessa extremt stora men opraktiskt planerade 3:or. Detta var icke tillämpligt. För att påverka storleken på hyreshöjningar och att rätta till så att inte orättvist höga hyreshöjningar hamnar på 3:or med många kvadratmeter, fick jag rådet att skriva en motion i ärendet. Här kommer den.

Härmed yrkas att stämman beslutar
att i samband med hyreshöjningar och hyressättningar ändra definitionen av lägenhets storlek enligt ovan beskriven princip. Lägenhetens storlek skall i första hand definieras av antal sovrum, badrum och kök. Det betyder till exempel att alla lägenheter med två sovrum definieras som en ”Tre-rummare” på t ex 80 kvadratmeter.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsens utlåtande över motion 40

Motionären anser att en lägenhets storlek i första hand skall definieras av antal sovrum, badrum samt kök och inte efter kvadratmeter.

En redovisning av lägenheter genom att, förutom deras rumsantal, ange deras yta måste anses vara rimligt. Lägenhetsytan är normalt också en lämplig grund att fördela hyror efter. En större lägenhet upplevs oftast som värdefullare än en mindre lägenhet med samma rumsantal. Styrelse och hyresutskott har enligt gällande hyresriktlinjer möjlighet att ta hänsyn till eventuella udda lägenheter när hyrorna fördelas vid det årliga hyressamrådet. Att generellt klassa trerumslägenheter likadant, d v s att bortse från lägenheternas yta är däremot inte lämpligt.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att anse motionen besvarad.

Hyresutskottets yttrande över motion 40
Minskad betydelse av kvm vid hyressättning

Inom hyresutskottet anser vi att hyressättningen skall ske per kvadratmeter. I den inre klassning som gjorts tidigare har hänsyn tagits till de faktorer som kan påverka hyressättningen bl.a dålig planlösning.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade att anse motionen besvarad med vad som redovisats i styrelsens utlåtande.