Motion – 2008 / 32

År: 2008
Nummer: 32
Motionsställare: Mikael Möller, hyresmedlem i Kampementsbacken

Hyressättningen

SKB har – för en kostnad om ca 350 000 kronor – anlitat Temaplan för att göra en
statistisk undersökning avseende medlemmarnas betalningsvilja. Undersökningen följer inte sedvanliga normer för statistiska undersökningar, och det påstådda resultatet saknar grund. Denna undersökning har sedan använts som motivering för en ”differentierad hyressättning”, en hyressättning vars yttersta konsekvens gör kötiden ointressant och betalningsförmågan allenarådande.

Den differentierade hyressättningen innebär att under perioden 2004-2008 uttaxeras
extra 5 *10+4 *6.2+2 * 5+6.4 = 81*2 miljoner kronor1 från vissa boende medlemmar.
Under åren 2003-2006 har SKB visat ett överskott om 29.3+40.2+63.3+67.7 = 200.5
miljoner kronor. Detta innebär att samtliga hyreshöjningar mycket väl kunde ha
uteblivit och SKB ändock gått med överskott. Nu skall en organisation som SKB
varken gå med underskott eller överskott. I det långa loppet skall ett nollresultat
erhållas.

De skäl som Göran Långsved och Tor-Björn Willberg anger i Hyressamrådet om
2008 års hyror är nu klart är svepskäl för att dölja en annan dold agenda. Vilken?
Kostnadsökningarna för det befintliga bostadsbeståndet motiverar inte denna summa. Uttaxeringen drabbar dessutom de boende väldigt olika. Så vitt jag förstår, strider det mot lagen om ekonomiska föreningar

Kap 7, 16 § Föreningsstämman får inte fatta beslut som är ägnade att bereda otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.

SKB-portalen http://skb.syntes.be är öppen för alla medlemmars motioner och diskussioner runt dessa.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår jag att stämman beslutar

att de extra uttaxeringarna, om 81.2 miljoner, för 2004, 2005, 2006, 2007 och 2008
skall återgå till dem som betalt.
att beslutet, taget år 2003, om riktlinjer för hyressättningen upphävs.

_________________________________________
1Med t ex 5 *10 skall förstås höjningen om 10 miljoner som infördes från och med 2004 och som islutet av 2008 verkat i 5 år.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Ovannämnda motioner behandlar olika aspekter på föreningens hyror och riktlinjer för hyressättning. Styrelsen gör därför ett gemensamt yttrande för samtliga dessa motioner.

Frågan om SKBs riktlinjer för hyressättning har varit uppe för diskussion vid ett flertal tillfällen. De tre senaste stämmorna har behandlat frågan, varvid styrelsen har hänvisat till sitt utlåtande över föregående års motioner. Grunderna för beräkning av hyrorna finns i föreningens stadgar (§ 42). Där sägs att de totala intäkterna inom SKB skall bestämmas så att en långsiktigt god ekonomi för föreningen säkerställs. Hyressättningen för den enskilda lägenheten skall baseras på lägenhetens storlek, standard, läge och ålder samt övriga förmåner knutna till lägenheten. Till ytterligare stöd för hyressättning finns föreningens riktlinjer för hyressättning fastställda av föreningsstämman 2003. Dessa riktlinjer gäller tills vidare. Motiv och bakgrund framgår av den utredning som låg till grund för föreningsstämmans beslut. Riktlinjerna och den bakomliggande utredningen finns att läsa på föreningens hemsida.

Till föreningsstämmans beslut 2003 antecknades att en utvärdering av riktlinjerna skulle göras efter fem år. I och med det senaste hyressamrådet i november 2007 (som avsåg 2008 års hyror) har det nu gått fem år. Styrelsen har därför tillsatt en arbetsgrupp för denna utvärdering. Arbetsgruppen räknar med att kunna redovisa en rapport under 2008. Rapporten avses bli föremål för diskussion och synpunkter bland föreningens medlemmar. Avsikten är bl a att redovisa rapporten på fullmäktigedagen i höst. Syftet är att uppnå en bred förankring hos medlemmarna för hyressättningsprinciperna inom föreningen.
Styrelsen ser inga skäl att nu föregå arbetsgruppens rapport.

Tidigare föreningsstämmor har behandlat frågor om redovisning/motivering av beslutade hyreshöjningar. Styrelsen har då redovisat att det måste göras olika avväganden vid hyressamråden. Generella bedömningar får ställas mot enskilda synpunkter. Någon absolut rättvisa går inte att åstadkomma. Det viktigaste är de olika beslut som fattas görs med en helhetssyn och med föreningens bästa för ögonen. Det är därför inte möjligt att göra detaljerade redovisningar om hur olika fastigheter behandlats vid hyressamrådet. Översiktliga motiveringar till de träffade hyressamråden görs däremot. Detta förfaringssätt har godkänts av föreningsstämman. Differentieringar av hyreshöjningar har tillämpats i alla år och utgår från ovannämnda § 42 i stadgarna. De hyreshöjningar som årligen beslutas görs för att täcka SKBs kostnader. Att göra återbetalningar av redan beslutade hyreshöjningar är därför inte aktuellt.

Styrelsen föreslår fullmäktige besluta

att avslå motionerna 32 och 33, samt

att motionerna 34, 35, 36, 37 och 38 och 39 skall anses som besvarade.

Hyresutskottets yttrande över motionerna 32, 33, 34, 35, 36 och 37 Hyressättning i äldre innerstadsfastigheter

I likhet med tidigare år kommer ovanstående motioner från innerstadsfastigheter som idag har låga hyror. Innebörden av samtliga motioner är missnöjet med fullmäktiges beslut 2003.

Enligt SKB:s stadgar skall de totala hyresintäkterna inom SKB bestämmas så att en långsiktigt god ekonomi för föreningen säkerställs. Hyressättningen för den enskilda lägenheten skall baseras på lägenhetens storlek, standard, läge och ålder samt övriga förmåner knutna till lägenheten.

Sedan 2003 gäller därutöver de av föreningsstämman 2003 antagna riktlinjerna för hyressättningen: ”Föreningens bostadshyror fördelas efter lägenheternas relativa värden. Med relativt värde avses en bedömning av hur medlemmarna i genomsnitt värderar en lägenhet jämfört med föreningens övriga lägenheter. Vidare gäller att för ny- och ombyggda fastigheter skall hyran sättas så att den minimerar belastningen på föreningens ekonomi och så att samtliga lägenheter blir uthyrda”

Föreningen har i övrigt naturligtvis att följa Lagen (2002:93) om kooperativ hyresrätt, som vad gäller hyressättningen endast säger att hyresgästen skall betala den hyra som föreningen bestämmer.

Utskottet ser inget skäl till att förändra antagna riktlinjer för hyressättningen, och vill i sammanhanget påminna om att en redan beslutad utvärdering pågår. Utredningen skall redovisas på fullmäktigedagen hösten 2008.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att avslå motionen.