Motion – 2008 / 22

År: 2008
Nummer: 22
Motionsställare: Mikael Möller, hyresmedlem i Kampementsbacken

Enkäter

Det har inom SKB utbildats en praxis att spendera pengar på helt onödiga enkäter.
Mitt första exempel på detta är (http://skb.syntes.be/Dokument/Temaplan.pdf) Temaplan:s undersökning avseendemedlemmarnas betalningsvilja. Denna undersökning kritiserades offentligt för att den inte baserades på statistisk vetenskap. Temaplan besvarade aldrig kritiken väl vetandes att de i så fall skulle bli totalt avklädda. För denna miserabla undersökning fick vi medlemmar, till Temaplan, betala ca 350 000 kronor.

På fullmäktiget (2007) presenterades ånyo en enkät (dock utan prislapp) där Henrik
Bromfält framhävde vissa väl valda delar. Han undvek dock att diskutera de resultat
som inte var så bra, som t ex att

  1. 40.3% ansåg att Lägenhetens ljudmiljö/ljudisolering inte är så bra eller sämre.
  2. 26.8% ansåg att Möjligheter till att påverka SKB inte är så bra eller sämre.
  3. 19% ansåg att Få åtgärder vidtagna till följd av synpunkter inte är så bra eller sämre.
  4. 13.2% ansåg att Få fel reparerat inom rimlig tid inte är så bra eller sämre.

Uppräkningen kan fortsätta, men stanna istället upp och tänk efter: Hur många
personer döljer sig bakom procentsiffrorna? Jo 40.3% = 2660 personer, 26.8% = 1769 personer, 19% = 1254 personer och 13.2% = 871 personer (jag har här använt talet 6600 för de boende medlemmarna). Det finns dessutom ingen statistisk analys angiven och resultatet blir därför av föga värde. Men om vi accepterar de angivna siffrorna ser vi ett företag som har tusentals missnöjda kunder och detta med en kundstock på 6600 individer!

Det är förvånande att SKBs styrelse och administration fortsätter att spendera
medlemmarnas (våra) pengar på onödiga och undermåliga statistiska undersökningar. Vidare har ett väl fungerande företag nästan inga missnöjda kunder och om det blir fel någon gång rättar man snabbt till det – att göra en ”pudel” har blivit ett välkänt begrepp i samhället. När gjorde SKBs styrelse och administration en pudel sist?

SKB-portalen http://skb.syntes.be är öppen för alla medlemmars motioner och diskussioner runt dessa.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår jag att stämman beslutar

att SKB skall upphöra med de kostnadskrävande statistiska undersökningarna.

att SKB skall, via direkta kontakter med medlemmar, kvartersråd och
fastighetsskötare se till att inget missnöje förekommer och när sådant dyker upp
skyndsamt lösa det bakomliggande problemet.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Olika enkäter och undersökningar ingår som en del i arbetet med att få en uppfattning om medlemmarnas olika önskemål och synpunkter. SKB har hittills under 2000-talet utfört tre mätningar av vad hyresmedlemmarna tycker om sitt boende. Mätningarna utfördes år 2000, 2003 och 2006. Därutöver har en undersökning, om relativ värdering av bostäder bland SKBs medlemmar genomförts.

I mätningarna av vad hyresmedlemmarna tycker om sitt boende, har SKB fått mycket bra resultat. 2000 och 2003 gjordes mätningarna av CFI Group och kallades Fastighetsbarometen Nöjd Kund Index. SKB fick högst NKI av alla undersökta bolag. 2006 genomförde AktivBo AB en utvecklad variant av tidigare undersökningar, där ett 50-tal bostadsföretag deltog. SKB fick där högsta betyg inom sin grupp i fyra av sex klasser. Högst betyg erhölls för Utemiljö, Produkt, Profil och Prisvärdhet. I klassen Serviceindex hade SKB inte högst värde, men väldigt högt (och SKB kunde inte delta i klassen Bästa förbättring, eftersom det var första året SKB var med i denna undersökning.)

Trots de fina värdena, dvs omdömen från hyresmedlemmarna, finns det alltid förbättringar att göra. Det är då värdefullt att kunna utnyttja enkäter för att hitta förbättringsområden. Den senaste undersökningen är nedbruten på kvartersnivå och resultaten har använts för att förbättra verksamheten av det som hyresmedlemmarna inte tycker fungerar bra. På så sätt kan den lokala verksamheten och föreningen utvecklas successivt.

En ny hyresmedlemsundersökning är planerad att genomföras under 2008 i syfte att bl a fortlöpande få del av de boendes synpunkter på föreningens verksamhetsområden. Dessa undersökningar är ett viktigt komplement till de dagliga kontakter som sker med kvarterens många medlemmar.

Styrelsen föreslår fullmäktige

att avslå att-sats 1, samt

att anse att-sats 2 för besvarad.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att avslå motionens att-sats 1, samt att anse motionens att-sats 2 besvarad med vad som redovisats i styrelsens utlåtande.