Motion – 2003 / 8

År: 2003
Nummer: 8
Motionsställare: Britt-Marie Öhman, hyresmedlem i Björkhagen

Fortsatt arbete med att öka och utveckla medlemsinflytandet

Från medlemshåll har tidigare framförts synpunkter om att den enskilde medlemmen i SKB har svårt att kunna påverka beslut och verksamhet trots det formella inflytandet. Från SKBs sida har man arbetat med dessa frågor i form av arbetsgrupper. Mina egna erfarenheter grundar sig på boende i SKB under ca 7 år då jag under ett år varit med i kvartersrådet och under det sista året varit med om stambyten/renoveringar. Min uppfattning är att det fortfarande är ett svagt medlemsinflytande, dels beroende på hur det är utformat i grunden innefattande stadgar, policy, samarbetsrutiner, dels beroende på medlemmarnas eget svaga intresse.
Det känns inte riktigt heller som att det är ”Vi i SKB”.
Mitt förslag är att föreningen ska arbeta vidare på att öka och utveckla medlemsinflytandet så att det känns att det är ”Vi i SKB”. Det handlar enligt min mening om själva livsnerven i SKB.
Mer konkret vill jag t ex att man utvecklar den rådgivande funktionen vad gäller medlemsmöten och kvartersråd så att ett visst minimum av medinflytande säkerställs. i dag verkar det finnas ett stort utrymme för den enskilde tjänstemannen i SKB att själv bedöma huruvida hon/han i den enskilda frågan ska samråda med kvartersråden eller ej.
Mitt förslag är att man utvecklar en medlemspolicy där man sätter på pränt att SKBs ledning/tjänstmän ska samråda med kvartersråden i alla frågor som på något sätt direkt berör medlemmarna i området. En förutsättning är förstås att frågans art är sådan att det är möjligt att göra så. Större frågor som t ex stambyten är kanske inte möjligt att rådfråga medlemmarna om. Förutom de former kontakterna mellan ledning/tjänstemän och kvartersråden har i dag vill jag också föreslå att kontakterna kan ha formen av att ett skriftligt förslag till beslut, eventuellt med något alternativ, skickas till kvartersråden för yttrande innan beslut fattas.
Aktuellt sista året i det område där jag bor i Björkhagen har t ex varit att man samrått med kvartersrådet när det gäller utemiljön, men inte när det gäller att ett nytt system med nycklar skulle införas för att öka säkerheten för de boende. Här har man på tjänstemannanivå fattat beslut utan att höra med kvartersrådet. Enligt min mening har man från tjänstemannasidan ensidigt beaktat aspekter ut säkerhetssynpunkt och inte lyssnat efter om det kan finnas andra synvinklar och praktiska eller andra aspekter ur medlemsperspektiv. Personligen känner jag att beslutet som bl a säger att varje hushåll bara ska få en nyckel till vissa allmänna utrynmmen inkräktar på min personliga integritet. jag anser att det är vi som direkt berörs av det hela som ska få ha ett avgörande inflytande i en sådan här fråga. Det handlar ju om vilka risker vi själva är beredda att ta med tanke på att det ska vara ett system som även skall fungera praktiskt för de boende medlemmarna. Jag måste bestämt protestera emot att man inom SKB på detta sätt fattar beslut över huvudet på medlemmarna!
Jag kan tillägga att frågan om nycklar för närvarande drivs hos oss via kvartersrådet.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

I den slutrapport som arbetsgruppen för ökad demokrati i boendet presenterade för fullmäktige i november 2000 behandlades bl a information och samråd i konkreta boendefrågor, dvs de frågeställningar som motionären tar upp.
Rapporten innehöll en arbetsordning för hur information och samråd skall gå till i den löpande verksamheten. Arbetsordningen hade i sin tur varit föremål för en bred förankring vid tio träffar med kvartersråden inom ramen för den budgetdialog som genomfördes hösten 2000. Den behandlades senare också på kvartersrådsdagarna i januari/februari 2001. Till dessa träffar var samtliga kvartersråd inbjudna och flertalet deltog i överläggningarna. Arbetsordningen redovisades också i slutlig utformning på föreningsstämman 2001. Den arbetsordning för information och samråd vid praktiska åtgärder i kvarteren som motionären efterlyser finns således redan fastställd och tillämpas sedan drygt två år tillbaka.
I Björkhagen där en omfattande ombyggnad och renovering av hela området har genomförts har flera informations- och samrådsmöten ägt rum med kvartersrådet och de boende. Omfattningen av åtgärder, tidplaner, färgval, evakueringar och annat som berör ombyggnadsfrågorna i området har behandlats vid dessa informations- och samrådsmöten.
Frågan om antal nycklar till allmänna utrymmen är självklart en sådan fråga som kvartersrådet har möjlighet att diskutera med förvaltningen även om låsbytet redan genomförts. Kraven på ökad säkerhet i bostadskvarteren har höjts efter hand och erfarenheten visar att inbrottsrisken ökar ju fler nycklar som delas ut. Här får kvartersrådet och förvaltningen gemensamt väga bekvämlighet och praktiska aspekter mot säkerhetskraven.
Styrelsen föreslår fullmäktige
att anse motionen besvarad med vad som här redovisats
 

Beslut

Föreningsstämman beslöt i enlighet med styrelsens förslag att anse motionen besvarad.