Motion – 2005 / 23

År: 2005
Nummer: 23
Motionsställare: Tomas Lindmark, hyresmedlem i Grundläggaren

Hyressättningen i SKB

Nya principer för hyressättningen har antagits inom ramen för redan ingångna kontrakt. Hyrande medlemmar gick vid tecknandet av sina kontrakt in i ett överblickbart avtal men har nu fått en hyreskonstruktion vars konsekvenser inte är överblickbara. I samhällets stödsystem – bl a för bostadsbidrag för barnfamiljer och bostadstillägg för pensionärer – finns ett tak som baseras på: hushållets inkomst visavi aktuell hyra, lägenhetens yta och antalet mantalsskrivna. Stödformerna är inte inflationsskyddade, inte kopplade till något index och tar inte hänsyn till de nya reglerna och grunderna för ”rättvis hyra”.
Riksförsäkringsverket har vid sina inspektioner av Försäkringskassornas beslut uppmärksammat att allt fler hushåll i storstäderna och framför allt i dess citykärnor, redan har slagit i taken för bidragssystemen. Kommande hyreshöjningar baserade på ”rättvis hyra” träffar således vissa medlemsgrupper rakt av och därmed mycket hårt. Vissa grupper riskerar därmed att hyressättas ur sitt boende. Boendet och boendeekonomin utgör en central del i människors välfärd. Oro kring framtida hyror och möjligheten att inte kunna bo kvar är en stark källa till stress, press och oro. Enligt mitt sätt att betrakta saken medger inte Lagen om kooperativ hyresrätt och dess förarbeten, principer för hyressättning som bygger på: utbudsunderskott, efterfrågeöverskott, avstånd från Sergels Torg eller medlemmarnas betalningsvilja. En kooperativ bostadsförening – kooperativ hyresrättsförening, bygger på solidaritet och bildas vanligen av dem som inte kan tillgodose sina behov på den normala marknaden. En kooperativ förening bildas normalt när ett antal individer i behov av en viss nyttighet, som de inte kan skaffa sig på marknaden till överkomliga villkor, sluter sig samman för att själva tillhandahålla denna nyttighet. I fallet SKB rör det sig om individer i behov av bra bostäder till överkomliga hyror. Individer som ansluter sig som medlemmar i en kooperativ förening har historiskt haft små inkomster och ringa förmögenhet. De antagna riktlinjerna strider därmed mot en kooperativ förenings grundtankar.
Kvartersrådet i Grundläggaren är uppmärksammat på detta men nekar att ens föra upp ärendet på kallelsen, dagordningen/föredragningslistan eller redovisa inkommet brev i protokollet. Förtroendevalda tar heller inte kontakt i frågan. Samtliga revisorer liksom VD är uppmärksammade på förhållandet.
Jag vill:
att de nya principerna för hyressättningen skall prövas först rättsligt och därefter politiskt, (hur detta i praktiken skall gå till vet jag inte) i väntan på utslag vill jag
att föreningsstämman beslutar om inhibition, dvs att besluta om att de nya principerna för hyressättningen tills vidare inte skall användas, och om detta inte går
att stämman fattar beslut om moratorium, dvs medger anstånd med erläggande av överhyran till dess att frågan om de nya principerna för hyressättningen har prövats rättsligt och politiskt
att styrelsen omedelbart skriver till Bostads- och Socialdepartementen och pekar på att de nu antagna principerna för hyressättningen, ”rättvis hyra”, idag inte överensstämmer med reglerna för bl a bostadsbidrag för barnfamiljer och bostadstillägg för pensionärer och ställer krav på förändringar i regelsystemen mot bakgrund av att dels olika medlemsgrupper med svag ekonomi kommer i kläm (t ex de med låg inkomst, ensamstående med barn, ensamstående, sjukskrivna, arbetslösa, sjukpensionärer, ålders- och avtalspensionärer), dels att föreningen kan förväntas få ökade osäkerheter om bl a betalningsförmåga samt ökade kostnader för bostadsbyten till följd av att ”rättvisa hyror” slår väldigt olika i skilda sociala skikt bland hyrande medlemmar. Köande medlemmar kan av samma skäl komma att utestängas från vissa bostadslägen och områden vilket också det är en källa till social segregation som dessutom strider mot en kooperativ förenings idémässiga grund om solidaritet mellan medlemmarna.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

SKB är en registrerad kooperativ hyresrättsförening. Ett av de krav som enligt lag ställs på en sådan förening är att i dess stadgar anges de grunder som skall gälla för beräkning av de kooperativa hyresgästernas hyra. SKBs stadgar har ett sådant innehåll. Utformningen av stadgarna och riktlinjerna gjordes i samarbete med juridisk expertis för att få överensstämmelse mellan vad som anges i lagen om kooperativ hyresrätt och SKBs stadgar. SKBs stadgar är godkända av Patent- och registreringsverket. En tillräcklig rättslig prövning måste därför anses vara säkerställd. Styrelsen ser därför inte att det finns skäl att besluta om inhibition eller moratorium på det sätt motionären föreslår.
Regler för bostadsbidrag, bostadstillägg för pensionärer m m som tas upp i motionen är beslutade av olika samhällsorgan i särskild ordning, varför SKB som bostadsorganisation inte har några möjligheter att påverka i denna fråga. I föreningens riktlinjer för hyressättning anges dessutom ett bestämt nej till marknadshyror.
Sammantaget har SKBs regelverk för hyressättning varit föremål för ingående diskussioner inom föreningen och har med stor majoritet beslutats av SKBs föreningsstämma. Likaså har en juridisk granskning av regelverket skett. Styrelsen anser därför inte att det är nödvändigt att vidta de åtgärder som motionären föreslår.
Styrelsen föreslår fullmäktige
att anse motionen besvarad med vad som här har redovisats.
 
Hyresutskottets utlåtande över motionerna 21, 22 och 23
De nya riktlinjerna för hyressättning av bostadslägenheterna antogs av stämman 2003 och har hittills tillämpats under två samråd. Enligt hyresutskottets uppfattning ger de av stämman antagna principerna god vägledning för det arbete som företas vid samråden. Emellertid bör en utvärdering avvakta ytterligare en tid. Som bekant bestämdes redan 2003 att en utvärdering också skall göras efter 5 års tillämpning, vilket enligt hyresutskottets uppfattning också utgör en rimlig prövotid för det nya systemet. Innan denna kommande utvärdering bör inga nya riktlinjer antas för hyressättningen.
Enligt hyresutskottets uppfattning skall gällande hyressättningsprinciper leda till, att likvärdiga fastigheter inom likvärdiga områden skall ha samma hyra samt att ytterområden skall ha en något lägre hyra än innerstan.
 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag
att anse motionen besvarad med vad som redovisats i styrelsens utlåtande.