Motion – 2005 / 15

År: 2005
Nummer: 15
Motionsställare: Kerstin Nord, hyresmedlem i Mjärden

Störningar från byggsrbetsplatser

Föreslår:
att SKB verkar för att vi hyresgäster får hjälp när vi drabbas av tillfälliga miljöstörningar till exempel buller och damm från byggarbetsplatser.
Hjälpen bör inriktas på:
att få den som stör att vidtaga åtgärder för att minska störningen till en acceptabel nivå.
Om detta inte är möjligt:
att verka för att vi hyresgäster får ekonomisk kompensation

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

I en expanderande stad som Stockholm kan man drabbas av byggbuller, byggdamm och andra störningar när gamla byggnader rivs och ersätts med nya eller när nya byggnader uppförs på mark i grannskapet som tidigare varit obebyggda. En viss mängd störningar kan man som storstadsbo och hyresgäst vara tvungen att acceptera. För byggherren (den som låter uppföra en byggnad ) eller dennes entreprenörer gäller Miljöbalken 1 kap. 1 st ”Människors hälsa och miljö skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan” och 9 kap. 3 st ”Med olägenhet för människors hälsa avses störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig”. Riktlinjer för hur mycket störningar som man måste tåla finns i NFS 2004:15 utgivet av naturvårdsverket.
Tillsynsmyndighet avseende miljöfrågor i Stockholm är miljö- och hälsovårdsförvaltningen till vilken man skall vända sig om man drabbas av tillfälliga miljöstörningar. Miljö- och hälsovårdsförvaltningen är den myndighet som ytterst kan utfärda regler för eller stoppa miljöstörande verksamheter. Någon ekonomisk kompensation utgår i princip inte i den här typen av ärenden. Antingen förekommer det en miljöstörning som skall stoppas eller också förekommer ingen störning och då finns inget att kompensera.
Regelverket är alltså tydligt på området, men det är i praktiken svårt att hitta riktvärden för buller och damm m m, varför störande verksamheter kan pågå ganska länge innan rättelser vidtas. SKBs förvaltning försöker så långt möjligt ta kontakt med grannfastigheters ägare som bedriver störande verksamhet och gör också anmälan till miljö- och hälsoförvaltningen om det är påkallat.
Styrelsen föreslår fullmäktige besluta
att anse motionen besvarad med vad som här har redovisats.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade, utan diskussion, i enlighet med styrelsens förslag
att anse motionen besvarad med vad som redovisats i styrelsens utlåtande.