Motion – 2023 / 18

År: 2023
Nummer: 18
Motionsställare: Birgitta Carlerhag, fullmäktig Täppan, och Margaretha Melin, kvartersrådsmedlem Täppan

Medlemsengagemang och delaktighet

Medlemsengagemang står högt på SKBs dagordning. Engagerad förening är ett av tre prioriterade områden i affärsplanen 2022–2024. Under hösten 2022 bjöds kvartersråden in till en ”Workshop om framtidens kvartersråd” och det ordnades en fullmäktigedag med temat ”Hur bygger vi fram- tidens engagerade förening”.

På SKBs hemsida kan man också läsa:

SKB är en förening som styrs av sina medlemmar i en demokratisk organisation. Kvartersråden utgör basen i den organisation som finns för medlemsdemokrati och inflytande Kvartersrådet har en viktig roll i lokala boendefrågor

Kvartersrådet fungerar som en lokalt drivande grupp

Som medlem i kvartersrådet får du ansvar och förtroende att driva frågor kring ditt boende och ditt kvarter, du har möjlighet att bidra i lokala förvaltningsfrågor och får både kunskap och erfarenhet kring hur SKB fungerar.

 

Engagemang är dock inte alltid uppskattat, har vi i Täppans kvartersråd fått erfara. Vi har bland annat försökt att få vara delaktiga i trygghetsbesiktningen 2021. Vi har tagit upp framförhåll- ning beträffande skyddsrummet i vår fastighet. Vi hade velat vara med på utemiljöronden i vårt kvarter. Vi har haft förslag om dialog och samverkan. Vårt engagemang har inte setts som en tillgång. Istället har vi av ansvariga chefer fått veta att det är frågor som vi inte ska engagera oss

  1. Vi har heller inte fått ta del av protokoll och andra handlingar. ”SKB lämnar generellt inte ut handlingar och underlag. I SKB är det styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för förvaltningen av verksamheten. Förvaltningen innefattar såväl den affärsmässiga verksam- heten som annan föreningsmässig aktivitet.” Vi har också fått veta att SKBs verksamhet regleras av lagar som också reglerar medlemmarnas möjligheter till insyn och delaktighet. Vi har noterat att det finns ett förslag om tillägg till §14 i det aktuella stadgerevisionsförslaget. Vad föranleder det föreslagna tillägget?

 

Det är förvirrande och motsägelsefullt. Hur ska medlemsdemokrati och medlemsinflytande fungera i SKB? Vad avses med ”annan föreningsmässig aktivitet”? Vilka är förutsättningarna för engagemang och delaktighet utifrån de lagar som styr och reglerar verksamheten?

I affärsplanen under punkten Engagerad förening skriver styrelsen

”Vi vill fortsätta att stärka medlemmarnas intresse och engagemang för SKB. Vi förtydligar upplåtelseformen kooperativ hyresrätt genom att tydliggöra möjligheterna till engagemang. Att synliggöra de förtroendevaldas uppgift, ansvar och bidrag är viktigt, liksom att utveckla nya former för deltagande”.

 

Det låter bra. Vi ser därför fram emot att få klarhet i positiv bemärkelse till engagemang, så att SKBs medlemmar ges möjlighet till insyn, delaktighet och inflytande.

 

Vi yrkar att föreningsstämman beslutar

 

att ge styrelsen i uppdrag se till att SKBs medlemmar ges möjlighet till insyn, delaktighet och inflytande och att former för deltagande och engagemang utvecklas.

 

att ge styrelsen i uppdrag att utifrån synpunkterna vid seminariedagarna för kvartersråd respektive fullmäktige hösten 2022 sammanställa konkreta förslag för ökat engagemang och större delaktighet för medlemmarna och att ordna en fullmäktigedag för diskussion av förslaget.

Motionen stöds av kvartersrådet.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Fastighetsägaransvar

Fastighetsägaransvaret åligger SKB ekonomiskt, juridiskt och tekniskt. SKBs förvaltande orga- nisation behöver därför, utifrån sitt ansvar och med sin kompetens, agera som den professio- nella fastighetsägare och hyresvärd som SKB är när det gäller frågor som ingår i uppdraget som fastighetsägare.

 

För boende medlemmar är kvartersråden ett forum för att engagera sig i boendet och föreningens lokala verksamhet. Att delta i det som exemplifieras av motionären – trygghetsbesiktningar och översyn av skyddsrum – är dock exempel på aktiviteter som faller inom ramen för fastighetsägar- ansvaret och ingår inte i kvartersrådens uppgift. Ett skyddsrum tillhör inte ett specifikt kvarter, utan är till för såväl boende i ett kvarter som övrig befolkning. MSB, Myndigheten för samhälls- skydd och beredskap, ansvarar för att skyddsrummen bevaras medan underhållsansvaret faller på fastighetsägaren. Vad gäller trygghetsbesiktningar har SKB genomfört sådana i alla kvarter. Protokollen från dessa är konfidentiella eftersom de kan innehålla information som i ”fel händer” kan leda till skada för både fastighet och boende. Trygghetsvandringar i kvarteren tillsammans med SKBs personal är bra exempel på vad som kan genomföras om önskemål finns. Fastighets- skötare och förvaltare deltar ofta på kvartersrådsmöten och fastighetsskötaren i respektive kvarter har som ambition att tillsammans med förvaltaren vara lyhörda för både kvarterrådens och boende- medlemmarnas önskemål och synpunkter.

Kvartersrådens roll

Kvartersråden har möjlighet att äska åtgärder på våren och delta i budgetdialogen på hösten. På det sättet ges både en möjlighet att önska förändringar och få en insyn i vilka underhållsåt- gärder som planeras. I materialet som skickas till kvartersråden i början av året framgår vilka åtgärder som ska vidtas och utöver det en informationsstrategi.

 

Det finns dokument som beskriver kvartersrådens roll. Exempel är ”Kvartersrådens roll i SKB. Råd och riktlinjer.” [se www.skb.org/om-oss/foreningen/kvartersrad] Dokumentet omfattar bland annat en arbetsordning för kvartersråden. Efter förankring i kvartersråden fastställde 2001 års föreningsstämma denna arbetsordning. Syftet var att tydliggöra kvartersrådens ansvar och uppgifter, vilka är följande:

 

  • Ansvara för att fullmäktigeledamot/suppleant väljs och att det ordinarie medlemsmötet genomförs.
  • Ansvara för att omsorgen om och användningen av kvarterets gemensamma lokaler
  • Informera redan boende och nyinflyttade om kvartersrådets verksamhet, om användningen av de gemensamma lokalerna och om kvarteret i övrigt.
  • Verka för goda grannkontakter i
  • Ta upp och belysa föreningsfrågor.
  • Vara kontaktlänk till SKBs förvaltning i frågor om kvarterets vardagliga skötsel och planerat underhåll.

 

Den digitala Kvartersrådsguiden på Mina sidor, utgår från arbetsordningen och beskriver kvarters- rådens roll och löpande verksamhet, se Mina sidor www.skb.org/mina- sidor/kvartersradsguiden

Engagemang

Engagemang i en förening som SKB är betydelsefullt och en förutsättning för föreningens verk- samhet och utveckling. SKBs medlemmar utgörs av både köande och boende medlemmar med olika behov och förutsättningar. Därför vill SKB möjliggöra för de medlemmar som vill engagera sig, att de kan göra det på olika sätt.

 

Under ett vanligt verksamhetsår i föreningen finns olika tillfällen där medlemmar kan mötas, diskutera och bidra. Efter pandemins slut har SKB återupptagit fysiska möten, samtidigt som digitala kanaler fortsätter att vara ett komplement. ”Engagerad förening” är ett av tre målområden i affärsplanen under innevarande treårsperiod. Fokus ligger på att förtydliga upplåtelseformen ko- operativ hyresrätt genom att synliggöra möjligheterna till engagemang samt de förtroendevaldas uppgift, ansvar och bidrag. Information om engagemang och förtroendevaldas roll sker löpande i medlemstidning, sociala kanaler och på skb.org. Samtidigt ska nya former för deltagande och dialog vidareutvecklas.

 

Nya former för engagemang har under senare år tagits fram vid sidan av de parlamentariska aktiviteterna och rollen att vara förtroendevald. Sedan 2021 finns en så kallad diskussions- panel samt en digital medlemspanel, vilken idag består av cirka 2 200 medlemmar. I kvarteren har även en ny roll som hållbarhetsambassadör lanserats. Hittills finns de i ett 15-tal kvarter. Medlemmar har bjudits in till olika aktiviteter som till exempel föreläsning i hållbarhet, ”öppet hus” i Uppsala och stadsvandring. Både fullmäktigedagen och kvartersrådsträffen 2022 hand- lade om ökat engagemang med möjlighet till diskussion och utbyte av erfarenheter. Kvarters- rådsträffen i oktober 2022 syftade bland annat till att kvartersråden kunde inspirera varandra och dela med sig av sina erfarenheter. Såväl de deltagande kvartersråden som de som inte hade möjlighet att delta, har fått både råmaterialet samt en sammanfattning av diskussionerna.

Erfarenhetsutbytet och diskussionerna på fullmäktigedagen 2022 handlade om en engagerad förening med samtalet i fokus. Utifrån det som sades på mötet planerar SKB att, genom löpande information och olika aktiviteter, arbeta vidare med föreningens kultur och engagemang.

 

I motion 18 ställs frågan vad som föranlett det föreslagna tillägget i §14 i stadgerevisionen. Skälet till förslaget är att det enligt lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar av stadgarna numera, till skillnad från vad som gällde enligt den äldre lagen, ska framgå i vilken utsträckning fullmäktige, när sådana förekommer, utövar medlemmarnas beslutanderätt.

 

Mot bakgrund av ovanstående beskrivning är det styrelsens uppfattning att möjlighet till engagemang och delaktighet finns även för medlemmar som inte är förtroendevalda samtidigt som formerna för detta ständigt behöver utvecklas, i takt med föreningens och omvärldens utveckling. Det är även styrelsens uppfattning att kvartersrådens roll är tydligt formulerad och dokumenterad.

 

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta

att          anse första yrkandet i motion 18 besvarat,

att          avslå sista yrkandet i motion 18 samt motion 19.

 

Beslut

Stämman beslutade med försöksvotering att bifalla styrelsens utlåtande över motion 18 första att-satsen.

Stämman beslutade efter rösträkning att avslå motion 18 andra att-satsen.