Tvätta smart

Genom att tvätta smart och ta hand om dina kläder, blir din miljöpåverkan lägre. Med små gröna steg i vardagen kan du minska både energi- och vattenanvändningen. Dessutom håller kläderna längre, vilket ger mindre avfall och mer pengar i plånboken.

 
 

Vädra och punktbehandla fläckar

Fundera först på om kläderna verkligen behöver tvättas. Räcker det med att hänga ut på vädring? Kanske kan du punktbehandla enstaka fläckar istället för att tvätta hela plagget? Färre tvättar ger minskad energianvändning, sparar vatten och minskar utsläppen av kemikalier i våra sjöar.

Tvätta full maskin

Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta enstaka plagg som att tvätta en full maskin. Fyll därför tvättmaskinen helt, men utan att överfylla. Om möjligt centrifugera på höga varvtal, det minskar torktiden och energiåtgången ytterligare. Torktumlaren ska däremot inte fyllas helt, då för mycket kläder förlänger torktiden och kläderna blir dessutom skrynkligare (men allra bäst är såklart att låta kläderna lufttorka).

Tänk på temperaturen

Tvätta vid lägsta möjliga temperatur och använd energiprogram om det går. Lätt smutsade plagg kan ofta tvättas på lägre temperaturer.

Överdosera inte heller tvättmedlet, utan läs på förpackningen hur mycket som ska användas. Tvättmedel idag är såpass koncentrerade att det inte behövs speciellt mycket. För stor mängd tvättmedel skapar onödigt mycket skum som gör att det inte tvättar lika rent eftersom det inte finns något vatten för smutsen att vandra över till. Risk finns också att tvättmedel finns kvar i plaggen.

Lufttorka och minska skrynklor

Torktumlare och torkskåp är tyvärr stora energitjuvar. Låt gärna tvätten hängtorka, det är det mest energisnåla sättet att torka tvätten på. Det hjälper dessutom till att minska skrynklor och väck. Om du har bråttom och torkskåpet behöver användas – fyll skåpet och anpassa torktiden så att fläkten inte går onödigt länge.

Undvik onödiga kemikalier

Att undvika onödiga kemikalier är också bra för miljön. Använd gärna ett miljömärkt tvättmedel och undvik sköljmedel.

Testa att använda miljövänlig fläckborttagning, som till exempel såpa eller galltvål. Undvik kemtvätt då de flesta kemtvättsmetoder påverkar miljön negativt.

Naturlig fläckborttagning när du tvättar

Citron – ett naturligt blekmedel

Citron är perfekt för mindre fläckar. Spreja citronsaft på fläcken och häng sedan ut plagget i solen för en mer skonsam blekningsprocess.

Ta bort fläckar med galltvål

  1. Blöt tyget där fläcken är
  2. Gnid in lite galltvål och arbeta upp ett lödder
  3. Låt ligga en stund (svårare fläck kan ligga lite
    längre)
  4. Skölj av med vatten eller tvätta i tvättmaskinen

Recept för vitare skjortor

  1. Mät upp 0,5 dl pressad citron och rör i 2 msk bikarbonat
  2. Häll 4,5 l ljummet vatten i ett kärl, häll i lösningen och rör runt
  3. Lägg i tvätten och låt ligga i blöt över natten
  4. Tvätta som vanligt på fintvätt

Hej då svettlukt!

Fyll en tom sprejflaska med ättiksprit och spreja de områden av plaggen som luktar innan du lägger dem i tvättmaskinen. Kom ihåg! Använd aldrig tvättmedel med blek-medel för kombinationen av ättika och blekmedel kan producera en giftig gas.

Tillbaka till startsidan för Grönt boende

Foto: Karin Alfredsson, Pixabay