Vad kan jag göra för att spara på varmvatten?

Var och en av oss kan göra små förändringar i vardagen för att spara på de viktiga resurserna som vi delar på. Här får du tips om hur vi kan hjälpas åt med det.

Duscha snabbt och effektivt

Duscha behöver vi alla såklart, men tänk på hur länge du använder ditt varmvatten. Genom att duscha fem minuter i stället för femton kan du minska din årsförbrukning av varmvatten med 500 kWh i genomsnitt. Om du stänger av vattnet när du schamponerar håret sparar du ännu mer.

Ta också hellre en dusch än ett bad, då det oftast använder mindre varmvatten. Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten, men en dusch på 5 minuter motsvarar 60 liter. Men om du däremot duschar 15 minuter kan faktiskt badet vara ett bättre alternativ.

Diska smart

Att använda diskmaskinen är 3–4 gånger mer energieffektivt än att handdiska, särskilt om du använder lägre temperaturer och eventuella eko-program. Skrapa av matrester i stället för att skölja och fyll alltid diskmaskinen helt innan du kör den. Du kan också testa att hoppa över torkprogramet och låt disken lufttorka med öppen lucka i stället.

Om du behöver handdiska – fyll diskhon med vatten och skölj i en balja istället för under kranen. Då går det åt mindre vatten och mindre energi.

Tvätta full maskin

Undvik att köra halvfulla tvättmaskiner och välj så låg temperatur som möjligt. Ibland finns sparprogram eller eko-program som kan spara ytterligare energi. Det är också ett sätt att spara på el.

Felanmäl slöseri

Märker du att en kran står och droppar eller att toalettstolen rinner? Felanmäl det till SKB via Mina sidor på skb.org eller SKBs servicecenter. En läckande toalett kan använda cirka 1 000 liter vatten per dygn!

Tillbaka till startsidan för Grönt boende

Foto: iStock