Vad kan jag göra för att spara på el?

Var och en av oss kan göra små förändringar i vardagen för att spara på de viktiga resurserna som vi delar på. Här får du tips om hur vi kan hjälpas åt med det.

Tvätta full maskin och hängtorka din tvätt

Undvik att köra halvfulla tvättmaskiner och välj så låg temperatur som möjligt. Ibland finns sparprogram eller eko-program som kan spara ytterligare energi. Det är också ett sätt att spara på varmvatten.

Om det finns möjlighet där du bor, torka din tvätt på en tvättlina eller en torkställning. Torktumlare är mer energieffektivt än torkskåp, och kom ihåg att centrifugera tvätten så mycket som möjligt först.

Elanvändning vid rätt tidpunkt

För att dämpa elpriserna och minska risken för elbrist är det viktigt att använda el vid rätt tid på dygnet. Det minskar belastningen på elnätet. Om du har möjlighet är det bra att tvätta, använda diskmaskinen och ladda elbilen under natten, mitt på dagen eller på helgen. Detta är den allra viktigaste åtgärden du kan göra just nu.

Släck och stäng av

Visste du att apparater i standby-läge slukar två procent av landets totala elförbrukning? Så kom ihåg att stänga av ordentligt.

Har du bytt ut dina lampor till LED än? Hemmets belysning står för ungefär en fjärdedel av din energianvändning, men om du byter till LED så kan du minska din elräkning med upp till 20 %.

Och kom ihåg att släcka lyset när du går ut från rummet!

Kyl och frys på rätt sätt

Rätt temperatur ökar energieffektiviteten. Sex plusgrader i kylen och 18 minusgrader i frysen är ett bra riktmärke. Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan, det minskar både energiåtgången och brandrisken, och se till så att dörrar sluter tätt.

Om du ska tina fryst mat kan du göra det i kylen, då använder du nämligen kylan som redan finns i maten. När det är kallt ute kan du även passa på att kyla ner matlådor utomhus innan de ställs in i kylskåpet.

Energismart mat

När du lagar mat på spisen är det energieffektivt att använda lock, det kan minska energianvändningen med upp till en tredjedel.

Kolla också att dina kastruller är jämna i botten, så att de får bra kontakt med plattan. Då går matlagningen både snabbare och använder mindre el.

För att koka vatten är vattenkokaren ett energisnålt alternativ och vid uppvärmning och tillagning av små mängder drar mikrovågsugnen i många fall mindre el än spisen.

Tillbaka till startsidan för Grönt boende

Foto: iStock