Odla på hösten

På hösten är det dags att både skörda, plantera och förbereda inför vintern. Här får du några tips om vad du kan plantera nu och hur du förbereder inför vintern från Jenny som är utemiljöchef på SKB.

 
 

Skörda

Se till att skörda det mesta innan vintern. När frosten slår till är det bra om du fått upp det mesta, som annars kan bli dåligt. Njut av din skörd direkt eller förväll och frys in.

Låt stå

Många grönsaker håller bäst om de får vara kvar i jorden tills de ska ätas, till exempel morötter, jordärtskockor och rödbetor. Men skörda innan tjälen går i jorden, annars kan det bli svårt att få upp dem.

Kål, och särskilt grönkål, tål kyla bra och kan stå kvar i pallkragen hela vintern. Skörda efter hand eller spara till julbordet.

Plantera

Hösten är en bra tid för att plantera vitlök, eftersom löken behöver kyla för att bilda klyftor. Förbered genom att gödsla ordentligt och vänta tills det är tillräckligt kallt, ungefär när temperaturen sjunker under 7°C. Börja inte för tidigt då finns risken att löken börjar gro.

På hösten kan man även så frön som ska gro till våren för tidig skörd, exempelvis spenat och morot. Täck pallkragen så att fåglar och andra djur inte äter upp fröerna under vintern.

Förbered inför vintern

Rensa pallkragen på ogräs och andra växtdelar. Använd gärna pallkragen som en tillfällig kompost och gräv ner växtdelarna i jorden som jordförbättring. Täck gärna med höstlöv, som sedan myllas ner på våren.

Tillbaka till startsidan för Grönt boende

Foto: Karin Alfredsson