Test av mikroplastfilter i tvättstugan

Alla kläder med inslag av syntetfibrer släpper ifrån sig plast vid tvätt. Därför testar SKB nu en ny teknik för att rena sköljvatten från mikroplaster som kan vara skadliga för både människor och natur. Vi blir först i Stockholm med att installera det nya systemet.

Boende använder tvättmaskinerna som vanligt, men istället för att vattnet går rätt ut i avloppet, så filtreras och renas det från mikroplaster först. 80 procent av mikroplasterna renas i filtersystemet, samtidigt som vattenförbrukningen sänks med upp till 50 procent och elförbrukningen med upp till 30 procent.

I ett första steg blir utrustningen installerad i sex tvättstugor, med planen att sedan fortsätta installera utrustningen i övriga SKB-fastigheter. Ett litet steg för att boende ska kunna leva mer miljövänligt. Kanske finns filtret redan i just din tvättstuga?

Mikroplaster?

Med ”mikroplaster” avses i allmänhet mycket små bitar (från 5 millimeter ner till en miljondels millimeter) av olika typer av plastmaterial. Mikroplaster har framför allt uppmärksammats för att de hamnar i såväl hav som dricksvatten och det pågår forskning för att utreda de långsiktiga miljö- och hälsoriskerna.

 

Radioinslag i P4 Stockholm

I mitten av september berättade SKBs fastighetsutvecklingschef Johan Jarding om SKBs satsning på mikroplastfilter för P4 Stockholm. Lyssna gärna på inslaget.

Tillbaka till startsidan för Grönt boende

2021-09-27

Foto: DP Bild