Hej Nadja! Hållbarhetsambassadör i kvarteret Tältlägret

Nadja Lidbeck brinner för miljö- och klimatfrågor. Hon är hållbarhetsambassadör i sitt kvartersråd, en ny roll som testas i bland annat kvarteret Tältlägret i Fruängen. Hon tror att det är ett bra val av testkvarter.

Grattis till din nya roll! Vad ska du göra?

– Jag har tusen idéer och kommer att arbeta mycket med social hållbarhet, där jag för in ekologiska element. Jag är ny i min roll och ska snart ha mitt första möte med SKB centralt. Då hoppas jag kunna sätta mig in i uppdraget ännu mer.

Hållbarhetsambassadörer är en del i projektet Grönt boende, i fyra utvalda SKB-kvarter. Varför blev Tältlägret ett av dem, tror du?

– Jag har bott i fem SKB-lägenheter, men här är sammanhållningen och gemenskapen extra stark. Vi är många småbarnsföräldrar i kvarteret, och det bidrar säkert eftersom vi kommer ut på gården med barnen och lär känna varandra per automatik.

– Kvartersrådet fungerar jättebra och det finns redan ett stort engagemang, bland annat i hållbarhetsfrågor.

Kan du nämna lite av det ni gjort hittills?

– Oj, det är mycket! Tältlägret har en egen Facebookgrupp där man kan skänka bort saker och låna verktyg av varandra. I somras tog en granne initiativ till att titta på en fotbollsmatch på storbilds-tv gemensamt på gården. Vi har ordnat en pergola över grillen, där vi samlas på fredagarna för att umgås. Leksakslådan vid lekplatsen är gemensam för alla barn, så ingen behöver ta med något ut.

– En av SKB:s trädgårdsmästare Kaili Reek anordnar två dagar om året då vi hjälps åt för att kratta och göra snyggt på gården.

Blir det något över för dig att göra?

– Absolut, vi ska till exempel ordna en kläd- och prylbytardag där man ger bort en sak och väljer fem nya. Saker återanvänds och får ett nytt hem, och de boende får chans att mötas vilket stärker gemenskapen.

– Det finns redan ett bihotell på gården, och vi planerar en odlingsgrupp som kan odla blommor åt bina. Det gynnar både social gemenskap och ger ett ekologiskt perspektiv.

Har du alltid varit intresserad av miljö- och klimatfrågor?

– Jag och min brorsa hade en klubb i tioårsåldern, ”Naturens bästisar”, och jag skrev min första uppsats i gymnasiet om hållbarhet. Sedan råkade jag bli jurist i stället, men jag läste specialkurser under utbildningen och har fått chansen att jobba med miljöfrågor.

– Nu gör jag det jag brinner för i kvartersrådet också. Tar vi inte hand om världen kommer den inte att finnas kvar!

Nadjas tre hållbara hemmatips

  1. Köp, sälj och ge bort saker på Blocket, Tradera, Facebook och Marketplace.
  2. Välj ekologiskt och/eller närproducerat i affären eller genom en rekoring.
  3. Använd diskmaskin – det är bättre för miljön än handdisk.
 

Nadja Lidbeck

Bor: I en trerummare i Tältlägret, Fruängen.
Familj: Man och två barn, ett av dem föds i oktober.
Om kvarteret: ”Det är alltid liv och rörelse här. Vi stormtrivs!”

Tillbaka till startsidan för Grönt boende

2021-09-28

Text: Elisabeth Krogh
Foto: Karin Alfredsson