Att söka bostad och bo hos SKB
Under rubriken Sök ledigt presenteras SKBs lediga lägenheter. Lägenheterna är publicerade från onsdag kl 08.00 till påföljande tisdag kl 12.00.
För att anmäla intresse för en lägenhet måste du vara medlem i SKB och vara inloggad på Mina sidor.
Klicka här för att läsa mer om ett medlemskap i SKB och hur du blir medlem.
Att hyra lägenhet
När du tecknar hyreskontrakt för en lägenhet ska du utöver månadshyra även betala en upplåtelseinsats (läs mer nedan). Det är ett engångsbelopp som du får tillbaka efter att du flyttat från lägenheten. De 1 000 kr som du betalar in varje år (till den så kallade medlemsinsatsen) används som en grund till upplåtelseinsatsen. När du tecknar kontrakt betalar du mellanskillnaden mellan upplåtelseinsatsen och din medlemsinsats.
SKB hyr ut lägenheter till sina medlemmar för permanent boende, se § 2 i SKBs stadgar. Kommer du i tur för att teckna kontrakt på en lägenhet ska du alltså ha bostaden hos SKB som ditt permanenta boende. Det innebär att om du har hyresavtal hos en annan hyresvärd ska du visa en bekräftelse på att det avtalet är uppsagt. Har du en bostadsrätt eller villa ska den som huvudregel säljas.
Upplåtelseinsats
Utöver månadshyra ska du även betala en upplåtelseinsats när du tecknar hyreskontrakt för en lägenhet. Hur stor upplåtelseinsats du ska betala för respektive lägenhet framgår i annonserna för lediga lägenheter under Sök ledigt. Det är ett engångsbelopp som du får tillbaka efter att du flyttat från lägenheten.
Din medlemsinsats används som grund till upplåtelseinsatsen. Varje år betalar du in 1 000 kr tills du uppnått full medlemsinsats om 30 000 kr. I beloppet för din samlade medlemsinsats hos SKB ingår även beloppet om 2 000 kr, som du betalade in när du blev medlem i SKB.
Upplåtelseinsatsen i fastigheter byggda före år 2000 är för närvarande 696 kr/kvm lägenhetsyta (2024 års nivå). För lägenheter som byggts från och med år 2000 och framåt uppgår insatsen till högst 10 procent av det aktuella projektets produktionskostnad.
I dagsläget justeras upplåtelseinsatserna för fastigheter byggda före år 2000 årligen genom koppling till konsumentprisindex. Någon uppräkning av insatsen eller ränta erhålls ej.
Hyror
Det är vi inom föreningen som själva bestämmer hyrorna. Det sker i hyressamråd mellan styrelsen och ett särskilt hyresutskott. Både styrelsen och hyresutskottet består av boende och köande medlemmar, som har utsetts av föreningsstämman.
SKBs hyror är i dag jämförbara med hyrorna hos andra hyresvärdar. I hyran ingår en hemförsäkring samt årsavgift i SKB.
Turordningstid
Din turordning räknas från den dag då dina pengar kommer in till SKB i samband med att du blir medlem. Du behåller din turordningstid även när du fått en lägenhet hos SKB.
Kötider
Kötiderna för lediga lägenheter påverkas av läge, hyra, storlek och standard. De senaste åren har i genomsnitt drygt 1 000 lägenheter per år blivit lediga för uthyrning.
Genomsnittliga kötider idag
Stockholms innerstad: från 35 år
Inre ytterstaden: från 35 år
Yttre ytterstaden: från 30 år
Under rubriken Våra bostäder kan du se kötiderna för de senast uthyrda lägenheterna i varje kvarter samt ett diagram som visar snittkötider för de olika lägenhetsstorlekarna. För mer exakta kötider se Köhistorik under rubriken Sök ledigt.
Kötider i framtiden
Möjligheten att erhålla en lägenhet inom SKB påverkas av flera faktorer, bland annat tillgången på ledig mark att bygga på, mark- och byggpriser samt antalet medlemmar som vid ett givet tillfälle söker aktivt efter en ny bostad.
Underhåll av lägenheten
Som boende hos SKB ansvarar du själv för målning och tapetsering i lägenheten, antingen med egna medel eller genom den fond som är knuten till lägenheten.
Golv, byte av vitvaror och sanitetsporslin svarar föreningen för liksom det gemensamma underhållet, till exempel trapphusmålning och fönsterrenovering.