Till nyhetsarkivet

Återfunnet konstverk kan ge SKB kulturvårdspris

Vi har blivit nominerade till kulturvårdspriset Bevare mig väl, för bevarandet av glasmosaiken i kvarteret Basaren på Kungsholmen i Stockholm.

Varje gång SKB bygger nytt, så är den konstnärliga utsmyckningen en viktig del. Valet av konst till kvarteret Basaren blev extra speciellt, eftersom vi fick möjligheten att ge nytt liv åt en bortglömd mosaiktavla som upptäcktes 2016 när det gamla kvarteret från 30-talet skulle rivas. Konstverket satt ursprungligen bakom fiskdisken i husets första livsmedelsbutik. Efter konservering och restaurering kunde glasmosaiken återigen glänsa hösten 2018.

Priset delas ut av Nordiska Konservatorsförbundet Sverige och i motiveringen skriver juryn:

”Stockholms Kooperativa Bostadsförening nomineras för sitt föredömliga agerande vid upptäckten av väggmosaiker under rivningen av kvarteret Basaren på Hantverkargatan i Stockholm. SKB anlitade föredömligt olika specialistkompetenser, Stockholms Stadsmuseum, professionella konservatorer och arkitekter för att bevara och tillgängliggöra mosaikerna. Ett utmärkt exempel på bevarande när det är som bäst: så kunde en del av det gamla kvarteret Basaren med sin mosaikutsmyckade fiskdisk leva vidare och komma till glädje i det nya huset och skapa en anknytning till platsen och dess historia.”

Läs gärna mer om kulturvårdspriset Bevare mig väl och juryns motivering hos Nordiska konservatorsförbundet

Och här finns mer om den bortglömda mosaiken i kvarteret Basaren

 

Mosaiktavla som föreställer en fiskare på en liten kobbe i glittrande solsken. En av fiskarna i vattnet har nappat på kroken!

Mosaiken från den gamla byggnaden sitter nu i det nya kvarteret Basaren. Foto: baraBild.se

Glasmosaik med fiskarmotiv på en vägg i ett kaklat rum i ett rivningshus. Mycket bråte.

Mosaiken hittades bakom en vägg när det gamla kvarteret Basaren revs. Foto: Mattias Ek

2019-10-15