Kvarteret Lysosomen, Hagastaden

  • Projektstart
  • Upphandling
  • Byggstart
  • Intresseanmälan
  • Inflyttning
  • Projektslut

Antal lägenheter

128

Byggstart

Oktober 2019

Inflyttning

Valfrid Palmgrens gata: april 2023. Agnes Arvidssons gata: juni 2023.

Arkitekt

Arkitema Architects

 

Uthyrning av kvarteret Lysosomen

Lägenheter som blivit tillgängliga genom uppsägning eller avhopp kommer från och med nu att publiceras på nytt under Sök ledigt här på skb.org.

Inflyttningen sker etappvis. Först ut är Valfrid Palmgrens gata i april 2023 följt av Agnes Arvidssons gata i juni.

Monica Jerand Wernhammar

Uthyrningsansvarig Lysosomen
08-704 60 98
monica.jerand.wernhammar@skb.org


Vi har samlat information om kvarteret Lysosomen i en folder. Välkommen att läsa/ladda ner den (pdf)

Frågor och svar om kvarteret Lysosomen

 

Välkommen till kvarteret Lysosomen

Vid Norra Stationsgatans östra del i den nya stadsdelen Hagastaden ligger SKBs kvarter Lysosomen med 128 lägenheter. Det består av fyra högre hörnhus och två, lite lägre mittskepp.

Husen har nio till tolv våningar och omgärdar en grön innergård. För SKB är det ett ovanligt högt hus men det ligger i linje med Hagastadens övriga bebyggelse – tätare och högre än vad som tidigare varit vanligt i Stockholms stadsbild.

Hagastaden är den nya innerstadsdelen där Stockholm och Solna möts. År 2030 kommer Hagastaden att stå färdig. Då kommer här att finnas omkring 50 000 arbetsplatser och 6 000 bostäder på en yta som motsvarar tre Gamla stan. Men redan idag lever stadsdelen. Här finns lärosäten, företag, forskningsinstitut, Karolinska Universitetssjukhuset, caféer och restauranger, kultur, service och parker och – bostäder.

Hagastaden bygger vidare på innerstadens och stenstadens kvaliteter med ett rikt och varierat stadsliv. Tvärs genom Hagastadens mitt kommer Norra Stationsparken bilda ett grönt stråk som förbinder stadsdelen med Norrtull, Solna och Hagaparken.

Lägenheterna

Lysosomens 128 lägenheter varierar mellan yteffektiva tvåor på 32 kvm till spatiösa etagelägenheter uppåt 137 kvm. Drygt hälften av kvarterets lägenheter är tvåor, medan fördelningen mellan treor, fyror och femmor är relativt jämn.

Materialen är noggrant utvalda. Samtliga rum har en ljus askparkett och väggar målade i en vit nyans. Golvet i hallen och fönsterbrädor är i grå natursten.

I köket är skåpsluckorna släta i vit kulör med svarta handtag. Bänkskivan är ljust beige med vitt kakel i halvförband (en halv plattas förskjutning på varje rad) ovanför. Badrummen knyter an till den utvändiga gestaltningen med klinkerplattor i rosa ton som bryts av med väggar i vitt kakel, även här i halvförband. Det finns plats för tvättmaskin och i vissa lägenheter även badkar.

Alla lägenheter har fönster i minst två väderstreck och majoriteten har en generös balkong. Högst upp i de två lite lägre husen har lägenheterna terrass.

 

 

Gården

Innergården omfamnas av husens fasader och entrébalkongerna längs gårdens långsidor bidrar till en privat liten oas för samvaro. Smala grusgångar delar planteringarna och en vertikal vegetation skapar mindre rum på gården. Från de övre våningarna har du utblick över gården och grönskan nedanför.

 

Allmänna utrymmen och parkering

I källaren finns cykelrum, tvättstuga, lägenhetsförråd och bastu. I anslutning till alla entréer finns barnvagnsrum. En gemensamhetslokal ligger i ett av hörnhusen med ingång från gården.

SKB har endast ett fåtal parkeringsplatser i garaget under huset avsedda för rörelsehindrade och/eller lokalhyresgäster. Det finns däremot möjlighet att hyra p-plats i P-hus Hagastaden (Stockholm Parkering) under Norra Stationsparken, där SKB har bokat ett antal platser för blivande hyresmedlemmar. En av infarterna till garaget ligger i kvarteret Lysosomen på Valfrid Palmgrens gata.

 

Grönområden

Inom 15 minuters gångavstånd finner du välbesökta parker som Hagaparken och Bellevueparken samt ett flertal lekplatser. Området Haga/Brunnsviken är en del av den kungliga nationalstadsparken och erbjuder både natur och kultur.

Genom Hagastaden kommer Norra stationsparken löpa som en ett grönt stråk. Den långsmala och terrasserade parken omges av trädplanteringar och ger plats för såväl serveringar, lek, aktiviteter som stilla utevistelse. Bor du i Lysosomen har du parken runt knuten. Parken färdigställs i olika etapper – en del är klar och nästa planeras stå färdig i slutet av 2023.

Träningsmöjligheter erbjuds hos bland annat Friskis & Svettis, SATS och Vanadisbadet.

 

Kommunikationer

Från kvarteret är det nära till såväl city och Vasastan som till Solna. Några minuter bort ligger den nya citybanans station Odenplan med entré runt hörnet från Vanadisplan. Det är även gångavstånd till tunnelbanestationerna vid St Eriksplan och Odenplan.

Till Hagastaden kan du idag bara åka kollektivt med buss, men i framtiden kommer det även att gå tunnelbana. Den nya Gula linjen ska byggas från Odenplan via Hagastaden vidare norr ut till Arenastaden i Solna. Den beräknas vara klar år 2028.

 

Förskolor och skolor

Ett antal förskolor finns i området och fler planeras starta i takt med att fler barn flyttar in. Läs mer om skolor och barnomsorg på start.stockholm/forskola-skola. Där hittar du kontaktuppgifter och kan ställa ditt barn i kö.

Service och handel

I Hagastaden hittar du det mesta av det som kan behövas för att få vardagen att fungera och helger att njuta av. Här finns matbutiker, träningsmöjligheter, butiker, apotek, serviceställen, gallerier, systembolag, restauranger och caféer. Från kvarteret tar du dig snabbt till såväl Solna som Vasastan och Stockholm city. Läs mer om utbudet i kvarterets närhet.

Arkitekturen

Lysosomen bygger vidare på stenstadens klassiska grammatik genom en arkitektur och gestaltning som har rötterna i art déco. Några karaktäristiska element för denna stil som arkitekten tagit fasta på är symmetri, skarpa linjer och listverk, dekorativa element, geometriska mönster och dämpade, sotiga pastellfärger.

Kvarteret präglas av varma kulörer och vackra detaljer som knyter an till färgpaletten i intilliggande Birkastan och Vasastan där stenstadens stadsrum mjukas upp av varma pasteller.

Lysosomen består av fyra högre hörnhus och två, lite lägre mittskepp med en färgkomposition av två rosa nyanser och en ljust grå övergång dem emellan. Dessa sex byggnader skiljer sig åt genom att fönsterkarmar, räcken och andra detaljer håller samma kulör som respektive fasad.

Övergången mellan sockelvåningen och huset synliggörs genom att fasadens material skiftar från infärgad betong till puts. På hörnhusens sockelvåningar är betongen matrisgjuten i ett tredimensionellt diamantmönster längst ner och ett vertikalt mönster högre upp. Detta mönster återkommer mellan varje våning som ett genomgående dekorativt inslag.

I Lysosomens entréer välkomnas du av ett ljust rum med högt till tak och stora glaspartier. I taket hänger stora pendellampor i art déco-stil som tillsammans med rymligheten skapar en lyxig foajékänsla. Det ljusgrå marmorgolvet och väggarna har omsorgsfullt valda kulörer i matchande rosa toner.

 

 

Mer om Hagastaden

Stockholms stads information om Hagastaden
Besök Stockholms stads utställning om Hagastaden

Kolla in bygget av Lysosomen

Stockholms stad har flera webbkameror utplacerade i Hagastaden. Här kan du se en av dem som bland annat visar SKBs tomt där bygget av Lysosomen pågår för fullt (tomten till höger i bilden).

Vyn är från Grönstedtska palatset på Norra Stationsgatan och bilden uppdateras var femte minut. Överst på bilden ser ni Stockholms parkering bygga Hagastadens stora parkeringsgarage.

Se filmen om Norra Stationsparken

Ovanpå Hagastadens parkeringsgarage byggs Norra Stationsparken, som kommer att gå igenom hela Hagastaden. Första etappen är redan klar och hela parken planeras vara klar 2027.

Titta gärna på filmen från Stockholms stad som visar hur Norra Stationsparken kommer att se ut och vad den kommer innehålla. (Illustrationer av: AJ Landskap.)

 

 

 

 

Illustrationer: Studio Superb Illustrationerna på denna sida är endast skisser av hur det kommer att se ut och ändringar kan ske.

Uppdaterat 2021-10-27