Tvätta utan tvättmedel?

Att använda sig av olika kemikalier som tvättmedel, sköljmedel och fläckborttagning när man tvättar är idag det vanligaste. Men för att minska utsläppen har tvättmaskinerna i SKBs nya hus i Uppsala ett speciellt filter som tar bort joner från vattnet och gör vattnet avjoniserat.

När avjoniserat vatten kommer i kontakt med kläderna sköljs smuts och dålig lukt bort. Eftersom vattnet inte innehåller kalk blir kläderna mjuka utan sköljmedel. Därför behövs inga kemikalier i form av tvätt- och sköljmedel användas för att tvätten ska bli både ren och mjuk.

Det avjoniserade vattnet som används är lika effektivt som tvättmedel, men helt utan några kemiska utsläpp. Både bra för miljön och snällt mot huden, samtidigt som de boende slipper köpa tvättmedel.

För oss på SKB är det en ny teknik som vi inte använt tidigare, och vi hoppas det kommer fungera bra. Den nya tekniken bidrar även till minskat avloppsunderhåll och lägre energianvändning – både tvätt- och torktiden minskar nämligen.

Även om ditt kvarter inte tvättar i avjoniserat vatten, så finns det många andra sätt att tvätta lite miljösmartare. Här får du några tips!

Så här funkar det

  1. Ett filter och en tank kopplas in mellan inkommande vatten och tvättmaskinen
  2. Vattnet bearbetas genom flera filtersteg som avlägsnar kalk, mineraler, salter
  3. Det ger ett extremt rent och avjoniserat vatten
  4. Vid kontakt med textilierna i tvättmaskinen lossnar smuts och fett från fibrerna i tyget
  5. Smutspartiklarna sköljs ur och försvinner bort med sköljvattnet
  6. Textilierna blir helt rena, mjuka och fria från kemikalier

Tillbaka till startsidan för Grönt boende

2021-09-24

Foto: DP Bild. Illustration: Swatab.