Fortsatt starkt resultat och stabil utveckling
I ett samhälle där pandemin fortfarande påverkar individer och verksamheter, har de ekonomiska effekterna för SKB hittills varit begränsade. Situationen har till och med förbättrats något i jämförelse med motsvarande period 2020.
Halvårsrapporten visar ett resultat på 83 miljoner kr vilket är i nivå med motsvarande period 2020.
Nettoomsättningen ökade med 8 miljoner kr eller 1,9 procent, vilket främst förklaras av den generella hyreshöjningen om 1,2 procent för bostäder som genomfördes vid årsskiftet. Även omförhandlade lokalhyreskontrakt och en genomförd hyreshöjning för bilplatser bidrog till intäktsökningen.
Investeringarna uppgick till 293 miljoner kr där den största delen är kopplad till nyproduktionen. Under perioden var tre projekt med 364 lägenheter under uppförande, ett i Uppsala och två i Stockholm.
Soliditeten ökade och uppgick till 45,7 procent (jämfört med bokförda värden).
De ekonomiska effekterna kopplade till pandemin har hittills varit begränsade för SKB. Situationen har även förbättrats jämfört med halvårsrapporten 2020. För att begränsa smittspridningen har SKB fortsatt att anpassa och ställa om viss del av verksamheten som till exempel visningar, reparationer och besiktningar av lägenheter liksom medlemsmöten och medarbetarnas arbete på kontoret. Dessa åtgärder gäller även tills vidare.
Läs hela rapporten här
Positiv resultatutveckling i en tid med stora utmaningar
Delårsrapport jan-jun, mkr (miljoner kr)
Intäkter
Fastighetskostnader
Fastighetsavskrivningar
Central adm.
Finansiella poster
Resultat
Eget kapital
Balansomslutning
Investeringar
2021
414
-201
-82
-27
-21
83
3590
7863
293
2020
406
-192
-81
-27
-23
65
3386
7533
180
- Nettoomsättningen ökade med 8 mkr eller 1,9 procent vilket främst förklaras av den generella hyreshöjning om 1,2 procent (för bostäder) som ägde rum den 1 januari 2021. Andra bidragande orsaker till omsättningsökningen är omförhandlade lokalhyreskontrakt och hyreshöjning för bilplatser med cirka 3,0 procent vid årsskiftet.
- Högre fastighetskostnader om cirka 9 mkr beror huvudsakligen på högre driftkostnader. Kostnadsökningen vad gäller drift är huvudsakligen kopplad till fastighetsskötsel och taxebundna kostnader (el, uppvärmning, vatten och sophantering).
- Högre kostnader för fastighetsavskrivningar om 1 mkr beror på en ökad volym färdigställda fastighetsprojekt.
- Lägre kostnader för finansiella poster om cirka 2 mkr förklaras av en lägre genomsnittsränta i skuldportföljen.
- Periodens resultat uppgick till 83 mkr vilket är oförändrat mot föregående år.
- Soliditeten (bokförda värden) uppgick till 45,7 (44,9) procent och belåningsgraden (bokförda värden) till 52,9 (54,1) procent. Räntetäckningsgraden var 8,3 (7,7) gånger.
- Investeringarna uppgick till 293 (180) mkr där en större del är kopplat till SKBs nyproduktion. Tre nyproduktionsprojekt är nu i produktionsfas (kvarteret Docenten i Uppsala, kvarteret Lysosomen i Hagastaden samt kvarteret Skrönan i Bromma) omfattande totalt 364 lägenheter. Övriga investeringar som gjorts är hänförliga till olika underhållsåtgärder, mindre nyinvesteringar som exempelvis inglasning av balkonger samt arbetsmaskiner/fordon, inventarier och IT.
- Sammantaget är de ekonomiska effekterna kopplade till pandemin hittills begränsade. Situationen har dessutom förbättrats jämfört med motsvarande period föregående år. Som ett led i att begränsa smittspridningen har vissa verksamhetsmässiga anpassningar/omställningar genomförts, bland annat gällande lägenhetsvisningar och besiktningar, reparationer, medlemsmöten och medarbetarnas närvaro på kontoret. Dessa åtgärder gäller fortfarande.
Bromma den 30 augusti 2021
Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB)
Joakim Wernersson
Ekonomi- och finanschef
Positiv resultatutveckling i en tid med stora utmaningar
Delårsrapport jan-jun, mkr (miljoner kr)
Intäkter
Fastighetskostnader
Fastighetsavskrivningar
Central adm.
Finansiella poster
Resultat
Eget kapital
Balansomslutning
Investeringar
2020
406
-192
-81
-27
-23
83
3386
7533
180
2019
399
-199
-79
-31
-25
65
3174
6274
112
- Nettoomsättningen ökade med 7 mkr eller 1,7 procent vilket främst förklaras av den generella hyreshöjning om 1 procent för bostäder som ägde rum den 1 januari 2020 samt att det nyproducerade kvarteret Nya Lillsjönäs – som togs i bruk under våren 2019 – nu får full effekt. Andra bidragande orsaker till omsättningsökningen är omförhandlade lokalhyreskontrakt och att hyrorna för bilplatser höjdes med i genomsnitt 3,1 procent vid årsskiftet.
- Lägre fastighetskostnader om cirka 7 mkr beror huvudsakligen på lägre driftkostnader samt tomträttsavgälder. Kostnadsminskningen vad gäller driftkostnader är huvudsakligen kopplat till fastighetsskötsel, fastighetsel och uppvärmning. Det lägre utfallet för tomträttsavgälder förklaras av det friköp av tomträtter som genomfördes under hösten 2019.
- Lägre kostnader för central administration om cirka 4 mkr förklaras bland annat av lägre IT-kostnader.
- Periodens resultat uppgick till 83 mkr vilket motsvarar en resultatförbättring om 18 mkr.
- Soliditeten (bokförda värden) uppgick till 44,9 (50,5) procent och belåningsgraden (bokförda värden) till 54,1 (47,5) procent. Räntetäckningsgraden var 7,7 (6,4) gånger.
- Investeringarna uppgick till 180 mkr där en större del är kopplat till SKBs nyproduktion. Tre nyproduktionsprojekt är nu i produktionsfas (kvarteret Docenten i Uppsala, kvarteret Lysosomen i Hagastaden samt kvarteret Skrönan i Bromma) omfattande totalt 364 lägenheter. Övriga investeringar som gjorts är hänförliga till olika underhållsåtgärder, mindre nyinvesteringar som exempelvis solceller samt arbetsmaskiner/fordon och IT-utrustning.
- Under andra kvartalet 2020 har vissa negativa ekonomiska effekter noterats kopplade till corona-pandemin. De relateras till SKBs lokalhyresgäster som i vissa fall har fått betalningsproblem. En viss oro kring utvecklingen har också smittat av sig på de finansiella marknaderna, vilket medfört att upplåningskostnaderna har stigit något.
- Som ett led i att begränsa smittspridningen har vissa verksamhetsmässiga anpassningar och omställningar skett. Exempel är åtgärdande av fel i lägenheter, lägenhetsvisningar och besiktningar vid uthyrning, förenings- och medlemsmöten samt att medarbetarna ska när det är möjligt, arbeta hemifrån.
- Sammanfattningsvis är de ekonomiska effekterna av krisen hittills begränsade och situationen har dessutom förbättrats något under inledningen av andra halvåret 2020.
Bromma den 31 augusti 2020
Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB)
Joakim Wernersson
Ekonomi- och finanschef